Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Metabolic aspects of dietary sodium restriction as a therapeutic interventio

02 juni 2010

Promotie: dhr. J.A. Krikken, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Metabolic aspects of dietary sodium restriction as a therapeutic intervention

Promotor(s): prof.dr. G.J. Navis

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Teveel zout vooral gevaarlijk in combinatie met overgewicht

Steeds meer mensen eten teveel, en bijna iedereen eet teveel zout. Zowel overgewicht als een hoge zoutinname worden geassocieerd met hart- en vaatziekten en nierschade op latere leeftijd. Maar wat is precies de wisselwerking tussen overgewicht, een te hoge zoutinname en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten? Promovendus Jan Krikken ging op zoek naar het antwoord op deze vraag. Volgens de onderzoeker moeten de verschillende factoren die betrokken zijn bij hart- en vaatziekten en nierschade namelijk ook samen bestudeerd worden.

Krikken bestudeerde bij gezonde vrijwilligers hoe de nier en de vochthuishouding zich bij overgewicht aanpassen aan een toegenomen zoutinname. Vervolgens ging hij in een aantal onderzoeken na hoe de inname van meer of minder eten en zout zich vertaalt naar de vethuishouding en de stofwisseling. De onderzoeker ontdekte dat vooral de combinatie van een hoge zoutinname en overgewicht de kans op hart- en vaatziekten en nierschade doet toenemen. Waarschijnlijk komt dit omdat het lichaam door de inname van meer zout ook meer vocht vasthoudt. Ook de nieren hebben het bij een hoge zoutinname zwaar te verduren doordat de filtratiedruk hoog wordt.

Jan Krikken (Stadkanaal, 1983) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Nefrologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Deze afdeling financierde het onderzoek ook. Krikken werkt als arts op de afdeling Spoedeisende hulp van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...