Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Snelle toepassing bloedverdunners bij hartpatiënten redt levens

22 juni 2010

Een snelle toediening van bloedverdunners vermindert de kans op complicaties bij een hartinfarct aanzienlijk. Door al in de ambulance bloedverdunners te geven, kan een hartinfarct zelfs worden voorkomen. Het aantal sterfgevallen na een infarct kan daardoor worden beperkt. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek van cardioloog Ton Heestermans, dat hij uitvoerde onder 984 hartpatiënten. Eerder al publiceerde Heestermans over zijn studie in het Britse medische tijdschrift The Lancet. Hij promoveert 30 juni 2010 op zijn onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

 

Heestermans volgde 984 hartpatiënten gedurende langere tijd. Door het zo vroeg mogelijk toedienen van de bloedverdunners blijkt een noodzakelijke dotterbehandeling niet alleen veiliger maar ook beter uitgevoerd te kunnen worden. Na een jaar bleek de gezondheid van deze patiëntengroep beter te zijn: minder sterfte, minder complicaties en meer kwaliteit van leven. Het voordeel van de snelle behandeling met bloedverdunners geldt voornamelijk voor die gevallen, waarin binnen een uur was gebeld met het alarmnummer 112.

 

Grotere stent

Uit Heestermans onderzoek blijkt verder dat bloedverdunners effectief zijn bij het voorkómen van vroegtijdige trombose van stents die in kransslagaders zijn geplaatst. Stent-trombose is een levensgevaarlijke aandoening en komt na een dotterbehandeling in twee procent van de gevallen voor. Eén op de zes patiënten die deze vorm van trombose krijgt, overlijdt eraan. Dit kan deels worden voorkomen door niet te vroeg te stoppen met clopidogrel en door mensen een niet te kleine stent te geven.

 

Curriculum Vitae

Ton Heestermans (Chaam, 1973) studeerde geneeskunde in Leuven, België. Hij verrichtte zijn onderzoek in het Medisch Centrum Alkmaar in samenwerking met de Isala klinieken in Zwolle, het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein en het Catherina ziekenhuis in Eindhoven. Hij werkt als cardioloog in het Medisch Centrum Alkmaar. De titel van zijn proefschrift is: Antiplatelet therapy in myocardial infarction and coronary stent trombosis. Hij promoveert bij prof.dr. F. Zijlstra.

 

Noot voor de pers

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:29

Meer nieuws