Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Prestaties van Chinese groepsondernemingen

15 juni 2010

Ondernemingen kunnen opereren in diverse vormen en hoedanigheden: als privé- of staatsbedrijf, maar ook als opzichzelfstaand of groepsgewijs. In China spelen vooral ondernemingsgroepen die staatseigendom zijn een grote rol in de economie. Promovendus Yu onderzocht de vraag of dergelijke groepsaffiliatie tot betere prestaties van staatsondernemingen leidt.

Dat is relevant in transitie-economieën, waar staatsondernemingen en private bedrijven naast elkaar bestaan en elkaar beconcurreren. De ondernemingsvorm (groepsgewijs of‘stand-alone’) bepaalt de structuur en identiteit van een onderneming en daardoor mede de bedrijfsstrategie en -prestatie. Beleidsmakers kunnen groepsformatie gebruiken als een instrument om een grote staatssector stapsgewijs te hervormen tot een private sector.

Uit het onderzoek bleek dat zowel groepsgelieerde staatsondernemingen als groepsgelieerde private bedrijven het beter doen dan zelfstandige staatsondernemingen. Dat geeft dat er twee manieren zijn om staatsondernemingen te hervormen: groepsformatie en privatisering. Interessant is dat groepsformatie een succesvolle strategie blijkt om ondernemingen te hervormen zonder ze te privatiseren. Overigens doen groepsgelieerde privéondernemingen het uiteindelijk beter dan groepsgelieerde staatsondernemingen. Daarom is groepsformatie van staatsondernemingen het beste te beschouwen als een tussenstap naar volledige hervorming.

Curriculum vitae
Huanjun Yu (China, 1975) studeerde economie aan de Xiamen Universiteit in China. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek als Bernoulli-bursaal bij de afdeling Economie, Econometrie en Financiën van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG. Yu promovert op 17 juni (14.45u) bij prof.dr. R. Lensink en prof.dr. H. van Ees op het proefschrift Ownership type, business groups and corporate performance: evidence from Chinese listed firms.

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:54
View this page in: English

Meer nieuws

  • 19 april 2024

    Nieuwe scriptieprijs voor masterstudenten Economie en Bedrijfskunde

    Hoe kunnen we economie en bedrijfskunde studenten prikkelen om in hun masterscriptie aandacht te besteden aan belangrijke maatschappelijke uitdagingen? De 14 Nederlandse faculteiten economie en bedrijfskunde, verenigd in het Decanenberaad Economie...

  • 18 april 2024

    Ward Romeijnders appointed as Professor of Optimization under Uncertainty

    The Faculty of Economics and Business is pleased to announce that Ward Romeijnders has been appointed as Professor of Optimization under Uncertainty. The chair is situated within the Department of Operations.

  • 12 april 2024

    Oratie Corine Noordhoff: Future ready retail

    Tijdens haar oratie zal Corine Noordhoff inzichten verschaffen in de fundamentele elementen om te overleven en je bedrijf aan te passen in de retailsector. Noordhoffs oratie vindt plaats op vrijdag 19 april 2024, 16:15 – 17:00, in de aula van het...