Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Prestaties van Chinese groepsondernemingen

15 juni 2010

Ondernemingen kunnen opereren in diverse vormen en hoedanigheden: als privé- of staatsbedrijf, maar ook als opzichzelfstaand of groepsgewijs. In China spelen vooral ondernemingsgroepen die staatseigendom zijn een grote rol in de economie. Promovendus Yu onderzocht de vraag of dergelijke groepsaffiliatie tot betere prestaties van staatsondernemingen leidt.

Dat is relevant in transitie-economieën, waar staatsondernemingen en private bedrijven naast elkaar bestaan en elkaar beconcurreren. De ondernemingsvorm (groepsgewijs of‘stand-alone’) bepaalt de structuur en identiteit van een onderneming en daardoor mede de bedrijfsstrategie en -prestatie. Beleidsmakers kunnen groepsformatie gebruiken als een instrument om een grote staatssector stapsgewijs te hervormen tot een private sector.

Uit het onderzoek bleek dat zowel groepsgelieerde staatsondernemingen als groepsgelieerde private bedrijven het beter doen dan zelfstandige staatsondernemingen. Dat geeft dat er twee manieren zijn om staatsondernemingen te hervormen: groepsformatie en privatisering. Interessant is dat groepsformatie een succesvolle strategie blijkt om ondernemingen te hervormen zonder ze te privatiseren. Overigens doen groepsgelieerde privéondernemingen het uiteindelijk beter dan groepsgelieerde staatsondernemingen. Daarom is groepsformatie van staatsondernemingen het beste te beschouwen als een tussenstap naar volledige hervorming.

Curriculum vitae
Huanjun Yu (China, 1975) studeerde economie aan de Xiamen Universiteit in China. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek als Bernoulli-bursaal bij de afdeling Economie, Econometrie en Financiën van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG. Yu promovert op 17 juni (14.45u) bij prof.dr. R. Lensink en prof.dr. H. van Ees op het proefschrift Ownership type, business groups and corporate performance: evidence from Chinese listed firms.

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:54
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Als online consument switcht van smartphone naar pc is de aankoop nabij

  De smartphone speelt een niet te onderschatten rol bij ons online shoppen. Veel consumenten beginnen hun zoektocht op een telefoon of tablet, raken overtuigd van een product en stappen daarna over naar een minder mobiel apparaat (zoals pc of laptop)...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...