Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Opening nieuwbouw FEB: naamgeving 'Duisenberg Gebouw' en kunstwerk 'Sun College'

05 juni 2010
Duisenberg Building (foto: Gerhard Taatgen)
Duisenberg Building (foto: Gerhard Taatgen)

Op 4 juni, bij de feestelijke opening van de nieuwbouw waar de FEB is gehuisvest, is zowel de nieuwe gebouwnaam als een kunstwerk onthuld. Het faculteitsgebouw heet voortaan het Duisenberg Gebouw. Met de naamgeving eert de faculteit Wim Duisenberg (1935-2005), die alumnus is van de FEB. Het kunstwerk in de tuin verbeeldt het thema ‘de mens centraal’.

Duisenberg Gebouw

De Faculteit Economie en Bedrijfskunde eert haar in 2005 overleden beroemde alumnus Wim Duisenberg via de nieuwe gebouwnaam, maar ook met de speciale Duisenbergleerstoel die vorig jaar werd ingesteld. (Zie: "Directeur onderzoek ECB, prof. Smets, op nieuwe Duisenbergleerstoel". Duisenberg wordt gezien als de drijvende factor bij het tot stand komen van de Europese monetaire unie en de invoering van de gemeenschappelijke Europese munteenheid. Na zijn ministerschap (Financiën) in het kabinet Den Uyl (1973-1977), was Wim Duisenberg directeur van de Nederlandse Bank (1982-1997) en de eerste directeur van de Europese Centrale Bank (1998-2003)

Kunstwerk

Het kunstwerk 'Sun College' van Jeroen Doorenweerd is de veertiende verbeelding in het kader van het Beeldenproject van de Rijksuniversiteit Groningen. Met 'Sun College' verbeeldt Doorenweerd het thema ‘de mens centraal’, aangedragen door de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, samen met de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen gehuisvest in het Duisenberg Gebouw en Paviljoen.  

De FEB haalt met het kunstwerk de denkbeelden aan van prof.dr. Luchien Karsten. Volgens Karsten beweegt de mens zich in drie ruimtes: de ruimte van de grote instituties, de ruimte van de organisaties en de huishoudelijke ruimte. Het is de kunst voor iedereen om een goede balans tussen de verschillende ruimtes te vinden; een optimaal arrangement van arbeid- en zorgtijd. De loungebanken van Doorenweerd helpen studenten en medewerkers om de overgang en de afstemming van de verschillende ruimtes soepel te laten verlopen.

Nieuwbouw

Het onderkomen van de FEB en de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen is de afgelopen jaren grondig verbouwd: de kantoren, bibliotheek en collegeruimtes zijn gemoderniseerd, er is een centrale plaza gerealiseerd en een paviljoen aangebouwd aan de vijverzijde. Met een groot 'housewarming festival' op 4 juni is de afronding van de verbouwing gevierd door medewerkers, studenten en alumni van de faculteiten.

Kunstwerk 'Sun College' (foto: Gerhard Taatgen)
Kunstwerk 'Sun College' (foto: Gerhard Taatgen)
Duisenberg Gebouw
Duisenberg Gebouw
Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:54
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 14 juni 2018

  Bringing Physical Internet to life

  Van maandag 18 tot vrijdag 22 juni vindt het vijfde internationale Physical Internet congres (#IPIC2018) plaats in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert dit congres samen met de logistieke sector. Meer dan 250 wetenschappers en vertegenwoordigers...

 • 11 juni 2018

  Een nieuw tijdperk voor organisationele relaties | Oratie David Langley | Dinsdag 19 juni

  Nieuwe, veelbelovende internet-afhankelijke technologieën zoals digital fabrication, internet of things, blockchain en distributed artificial Intelligence worden steeds populairder. Prof. David Langley geeft in zijn oratie een toelichting op zijn ideeën...

 • 08 juni 2018

  Lara Lobschat wint MOA Insights Scientist Award

  Lara Lobschat heeft de MOA Insights Scientist Award gewonnen. De universitair docent Marketing kreeg de prijs voor haar proefschrift over online communicatie. Vanwege de praktische relevantie kreeg ze voor haar onderzoek eerder een ‘early career grant’...