Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Computational analysis of carbohydrate metabolism. Stable isotope techniques in small laboratory animals

26 mei 2010

Promotie: dhr. T.H. van Dijk, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Computational analysis of carbohydrate metabolism. Stable isotope techniques in small laboratory animals

Promotor(s): prof.dr. F. Kuipers, prof.dr. A.K. Groen

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Zwaar suiker werpt nieuw licht op diabetes

De afgelopen decennia zijn we minder gaan bewegen, terwijl ons voedsel steeds meer calorieën telt. Steeds meer mensen kampen met overgewicht, en dat vormt een risicofactor voor het ontstaan van insuline-resistentie en, uiteindelijk, van type 2 diabetes. Patiënten met deze vorm van suikerziekte hebben een verstoorde vet- en suikerstofwisseling. Om meer inzicht te krijgen in de oorzaken en gevolgen van type 2 diabetes onderzocht promovendus Theo van Dijk het complexe proces van suikermetabolisme.

Van Dijk maakte voor de bestudering van de suikerstofwisseling gebruik van een speciaal soort glucose, dat door het lichaam niet als ‘vreemd’ herkend wordt, maar zwaarder is dan natuurlijke glucose. Vervolgens ging hij in een aantal studies na hoe deze suiker uit de darm wordt geabsorbeerd, hoe het wordt opgenomen in de weefsels en hoe de lever glucose aanmaakt. De gebruikte methoden stelden de onderzoeker bovendien in staat onderscheid te maken tussen de vorming van nieuwe glucose en het vrijmaken van glucose uit oude voorraden. Zijn bevindingen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe behandelmethoden van type 2 diabetes.

Theo van Dijk (Uithuizen, 1957) volgde de opleiding Hoger Natuurwetenschappelijk Onderwijs aan de Dagschool voor Laboratorium Personeel te Groningen. Hij werkt vanaf 1984 bij de vakgroep Kindergeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen, waar hij ook zijn onderzoek verrichtte. Van Dijk blijft na zijn promotie als onderzoeker aan deze afdeling werken.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...