Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Measuring and modeling the performance ofhigh-speed data transport protocols

21 mei 2010

Promotie: mw. J.S. Sansa-Otim, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Measuring and modeling the performance ofhigh-speed data transport protocols

Promotor(s): prof.dr. J.M. van der Hulst

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Contact: Julianne Sansa-Otim, tel. 050-3634073, e-mail: sansa@astro.rug.nl

Nieuw F-TCP efficiënt in snelle netwerken

Het veel gebruikte Transmission Control Protocol (TCP) voor overdracht van gegevens van computer naar computer presteert niet optimaal bij netwerken met hoge snelheid. Het maakt ofwel niet effectief gebruik van de beschikbare bandbreedte of het veroorzaakt onnodige opstoppingen door de beperkte beheersmogelijkheden.

Nu het aantal van netwerken met grote bandbreedte snel groeit, moeten de protocollen voor datatransport woreden verbeterd. Julianne Sansa Otim bestudeerde verschillende ‘high-speed’ protocollen en onderzocht methoden om de performance ervan te evalueren. Voordat ze in ging op mogelijke verbeteringen onderzocht ze de prestaties van bestaande protocollen in echte netwerken. Wat zijn de knelpunten en door welke aspecten van de TCP-protocollen worden die veroorzaakt, vroeg ze zich af.

Daarna gebruikte ze netwerksimulaties als handig alternatief voor real-time netwerk experimenten. Sansa onderzocht de prestaties van acht ‘high-speed’ TCP protocollen waaronder een nieuw ontworpen protocol HTCP-BE dat de positieve aspecten van de twee bestaande protocollen (H-TCP en TCPW) combineert. Dit werkte inderdaad goed. Maar nog beter bleek een ander nieuw TCP-protocol, F-TCP, dat in staat is om efficiënt te opereren in netwerken met hoge snelheid. Bovendien kan F-TCP zich goed handhaven naast gegevensstromen die klassieke protocollen gebruiken.

Julianne Sansa-Otim (Oeganda, 1979) studeerde informatica aan de universiteit van Makerere (Oeganda). Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde en gefinancierd door het NPT-fonds voor het trainen van ICT-docenten van vier Oegandese universiteiten. Sansa werkt aan de Makerere University.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...