Kinder-MDL: Door dik en dun
Oratie: dhr. prof.dr. E.H.H.M. Rings, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Titel: Kinder-MDL: Door dik en dun
Leeropdracht: Kindergeneeskunde, in het bijzonder de maag-, darm- en leverziekten
Faculteit: Medische Wetenschappen
Kinderen kunnen alleen goed groeien als de spijsvertering in orde is. Een gezonde maag, darm en lever zijn essentieel voor een voorspoedige ontwikkeling. Bij sommige ziektebeelden is een normale spijsvertering niet mogelijk. In het Beatrix Kinderziekenhuis, onderdeel van het Groningse UMCG, krijgen kinderen met zulke aandoeningen topreferente zorg, zoals darmrevalidatie en/of darmtransplantatie. Het is ook het enige ziekenhuis in Nederland waar kinderen door middel van transplantatie een nieuwe, gezonde lever of dunne darm kunnen krijgen.
Op 18 mei 2010 vindt de inauguratie plaats van professor Edmond Rings. In zijn oratie beschrijft hij de ontwikkeling van de academische kindergeneeskunde, met name die van kinder-maag-darm-leverziekten. Hij gaat daarbij in op de ontwikkeling van diagnostiek en behandeling van ziekten aan de grens van weten en kunnen. De mogelijkheden om darmfalen bij kinderen effectief te behandelen zijn binnen het Beatrix Kinderziekenhuis zeer ver ontwikkeld. Belangrijke vraag daarbij is steeds: Rechtvaardigt de verwachte uitkomst van de nieuwe diagnostiek en behandeling de belasting die het kind, ouders en ook het behandelteam moeten ondergaan. Transplanties en revalidatietrajecten zijn enorm ingrijpend voor alle betrokkenen. Op welke wijze is dergelijke zorg het best te organiseren? En welke eisen mogen er aan worden gesteld? Hoe functioneert een gespecialiseerd academisch behandelteam? Hoe bereiden artsen en ouders zich voor op het verschuiven van grenzen binnen de zorg? En welke plaats bestaat daarin voor kinderen met onomkeerbaar darmfalen?
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:16 |
Meer nieuws
-
13 oktober 2023
Moniek Tromp benoemd tot Captain of Science van de Topsector Chemie
Prof. dr. Moniek Tromp is door de minister van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot Captain of Science van de topsector Chemie. Zij is per 1 juli 2023 de opvolger van prof. dr. ir. Bert Weckhuysen van de Universiteit Utrecht.
-
12 september 2023
Kunst in tijden van AI
Leonardo Arriagada Beltran verrichtte zijn promotieonderzoek op het raakvlak van computergegenereerde kunst en kunstmatige intelligentie, een technologie die voortdurend in ontwikkeling is. Op 21 september a.s. verdedigt hij zijn proefschrift....
-
28 augustus 2023
Harish Vedantham en Casper van der Kooi genomineerd voor Wetenschapstalent 2023.
Harish Vedantham en Casper van der Kooi zijn door New Scientist genomineerd voor Wetenschapstalent 2023. De verkiezing is bedoeld om jonge wetenschappers en hun onderzoek een podium te geven.