Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

New insights in tailored treatment of gastrointestinal stromal tumours

19 mei 2010

Promotie: dhr. B. Rikhof, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: New insights in tailored treatment of gastrointestinal stromal tumours

Promotor(s): prof.dr. W.T.A. van der Graaf, prof.dr. J.A. Gietema, prof.dr. A.J.H. Suurmeijer

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Kankercellen in het maag-darmkanaal hebben een eigen overlevingsmechanisme

Gastro-intestinale stromaceltumoren (GIST) zijn tumoren die ontstaan in het bindweefsel van het maag-darmkanaal. Bij dergelijke zeldzame tumoren vindt er, net als bij andere kankers, ongebreidelde celgroei plaats, terwijl de geprogrammeerde celdood verhinderd wordt. Er zijn al wel medicijnen die de levensverwachting van mensen met een (uitgezaaide) GIST verbeteren, maar deze middelen kunnen de ziekte niet genezen. Onderzoeker Bart Rikhof ging op zoek naar aangrijpingspunten voor een nieuwe behandeling van GIST.

Rikhof ontdekte dat sommige patiënten met een GIST lage bloedsuikers krijgen doordat de kanker een bepaald suikerverlagend eiwit uitscheidt. De kankercellen blijken door dit eiwit tevens beter te kunnen overleven. Rikhof bracht de cellulaire signaalroutes van dit eiwit in kaart, omdat deze in de toekomst mogelijk aanknopingspunten bieden voor nieuwe medicijnen. De promovendus concludeert dat het blokkeren van deze signaalroutes een nieuwe behandelingsmogelijkheid kan zijn, net als het bevorderen van geprogrammeerde celdood door het activeren van de ’death receptor’ Fas.

Bart Rikhof (Utrecht, 1979) studeerde geneeskunde aan de Rijkuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling medische oncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd gefinancierd door KWF Kankerbestrijding en ZonMw. Rikhof werkt als internist in opleiding bij de afdeling interne geneeskunde van het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws