Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

New insights in tailored treatment of gastrointestinal stromal tumours

19 mei 2010

Promotie: dhr. B. Rikhof, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: New insights in tailored treatment of gastrointestinal stromal tumours

Promotor(s): prof.dr. W.T.A. van der Graaf, prof.dr. J.A. Gietema, prof.dr. A.J.H. Suurmeijer

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Kankercellen in het maag-darmkanaal hebben een eigen overlevingsmechanisme

Gastro-intestinale stromaceltumoren (GIST) zijn tumoren die ontstaan in het bindweefsel van het maag-darmkanaal. Bij dergelijke zeldzame tumoren vindt er, net als bij andere kankers, ongebreidelde celgroei plaats, terwijl de geprogrammeerde celdood verhinderd wordt. Er zijn al wel medicijnen die de levensverwachting van mensen met een (uitgezaaide) GIST verbeteren, maar deze middelen kunnen de ziekte niet genezen. Onderzoeker Bart Rikhof ging op zoek naar aangrijpingspunten voor een nieuwe behandeling van GIST.

Rikhof ontdekte dat sommige patiënten met een GIST lage bloedsuikers krijgen doordat de kanker een bepaald suikerverlagend eiwit uitscheidt. De kankercellen blijken door dit eiwit tevens beter te kunnen overleven. Rikhof bracht de cellulaire signaalroutes van dit eiwit in kaart, omdat deze in de toekomst mogelijk aanknopingspunten bieden voor nieuwe medicijnen. De promovendus concludeert dat het blokkeren van deze signaalroutes een nieuwe behandelingsmogelijkheid kan zijn, net als het bevorderen van geprogrammeerde celdood door het activeren van de ’death receptor’ Fas.

Bart Rikhof (Utrecht, 1979) studeerde geneeskunde aan de Rijkuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling medische oncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd gefinancierd door KWF Kankerbestrijding en ZonMw. Rikhof werkt als internist in opleiding bij de afdeling interne geneeskunde van het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...