Starch modifications in supercritial CO2
Promotie: dhr. H. Muljana, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Starch modifications in supercritial CO2
Promotor(s): prof.dr.ir. L.P.B.M. Janssen, prof.dr.ir. H.J. Heeres, prof.dr. F. Picchioni
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Contact: Henky Muljana, tel. 62222032700, e-mail: hmuljana@yahoo.com
Superkritisch CO2 als alternatief oplosmiddel bij zetmeelmodificatie
Promovendus Henky Muljana deed onderzoek naar milieuvriendelijke oplosmiddelen. De ontwikkeling en toepassing van milieuvriendelijke oplosmiddelen voor de chemische industrie is van groot belang. Van de mogelijke groene oplosmiddelen wordt superkritisch CO2 (scCO2) als een veelbelovende optie beschouwd. ScCO2 is niet-toxisch, meestal inert en heeft voor een groot aantal reacties een positief effect laten zien op reactiesnelheden en productselectiviteit.
Muljana bekeek of bij de chemische modificatie van aardappelzetmeel superkritisch CO2 (scCO2) een alternatief oplosmiddel kan zijn in plaats van water en organische oplosmiddelen (bijvoorbeeld dimethylsulfoxide en pyridine).
Chemische modificatie van zetmeel wordt meestal in waterige media uitgevoerd. Hoewel water een groen, milieuvriendelijk oplosmiddel is, heeft het gebruik van water voor zetmeelmodificatiereacties een aantal nadelen. Zo is bekend dat de selectiviteit negatief kan worden beïnvloed door nevenreacties van reactanten met water en zijn de kosten voor de verwijdering van water in de droog-sectie erg hoog.
Het onderzoek van Muljana omvat zowel experimentele als modellerende studies. De nadruk ligt op de verestering van aardappelzetmeel met azijnzuuranhydride (AAH) en vetzuurderivaten. Zijn onderzoek heeft ook fundamentele inzichten gegeven in de interacties van zetmeel met CO2. Bovendien bepaalde Muljana belangrijke producteigenschappen zoals viscositeit, hydrofobiciteit en thermische eigenschappen van de producten en vergeleek hij die met de eigenschappen van producten die in water werden bereid.
Henky Muljana ( Indonesië, 1975) studeerde technische wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij, gefinancierd met een beurs van het Ubbo Emmius Fonds van de RUG, zijn promotieonderzoek uitvoerde bij de afdeling Technische Scheikunde. Inmiddels werkt hij als docent in Bandung, Indonesië.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:15 |
Meer nieuws
-
04 juli 2025
RUG reikt verschillende prijzen uit tijdens Ceremony of Merits
De RUG heeft verschillende prijzen uitgereikt aan excellente onderzoekers en studenten tijdens de Ceremony of Merits op 4 juli 2025.
-
02 juli 2025
Relinde Weil herbenoemd als lid van Raad van Toezicht RUG
Het heeft de Minister behaagd Relinde Weil te benoemen voor een tweede termijn als lid van de Raad van Toezicht RUG.