Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Visual attention and active vision. From natural to artificial systems

17 mei 2010

Promotie: dhr. G.W. Kootstra, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Visual attention and active vision. From natural to artificial systems

Promotor(s): prof.dr. L.R.B. Schomaker

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Contact: Gert Kootstra, tel. +46 08790 6792

Symmetrie springt in het oog bij mens en robot

Het proefschrift van Gert Kootstra behandelt visuele aandacht en actieve perceptie door mens en machine. De onderwerpen worden bestudeerd in de waarneming bij mensen, wat vervolgens inspiratie geeft voor het ontwikkelen van waarnemingsmethoden voor robots.

Het actief richten van aandacht is een belangrijke eigenschap in visuele waarneming. Dit is niet alleen het geval in natuurlijke systemen, maar is ook belangrijk voor kunstmatige systemen. Kootstra laat zien dat symmetrie, een van de Gestaltprincipes voor het scheiden van figuur en achtergrond, een belangrijke eigenschap is voor het sturen van aandacht.

In het eerste deel van het proefschrift wordt de waarneming van symmetrie door mensen bestudeerd. Een aandachtsmodel gebaseerd op symmetrie wordt geïntroduceerd. De resultaten laten zien dat oogfixaties beter worden voorspeld met het symmetrie model dan door een model gebaseerd op contrasten in helderheid, kleur en oriëntatie. Kootstra laat verder zien dat symmetrie efficiënt wordt waargenomen door mensen ondanks dat het een complexe eigenschap is.

In het tweede deel wordt het symmetriemodel gebruikt om de aandacht van een robot te richten op interessante delen van zijn omgeving. Het gebruik van symmetrie blijkt nuttig voor het selecteren van stabiele en robuuste herkenningspunten. Deze herkenningspunten worden door de robot gebruikt om zijn wereld in kaart te brengen. De plaatsbepaling van de robot bij gebruik van symmetrie is beter dan wanneer contrasten in het beeld worden gebruikt. De resultaten tonen verder aan dat het actief waarnemen van de wereld de waarneming versimpelt.

Gert Kootstra (Bovensmilde, 1978) studeerde Kunstmatige Intelligentie in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de gelijknamige afdeling. Kootstra gaat door in het onderzoek als postdoc bij het KTH Royal Institute of Technology in Stockholm.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...