Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Self-care interventions in type 2 diabetes

19 mei 2010

Promotie: dhr. N. Kleefstra, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Self-care interventions in type 2 diabetes

Promotor(s): prof.dr. H.J.G. Bilo, prof.dr. R.O.B. Gans

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Zelfhulpmiddelen voor diabetes type 2 werken niet

Meer bewegen, minder en gezonder eten, weinig alcohol en niet roken. De gezondheid van bijna één miljoen Nederlanders met type 2 diabetes zou gebaat zijn met deze maatregelen. Maar zulke leefregels worden ervaren als moeilijk haalbaar of moeilijk vol te houden. In plaats daarvan besteden sommige patiënten liever geld aan voedingssupplementen, zoals chroom en kaneel dat de glucoseregulatie zou verbeteren, of aan apparaatjes die de bloedsuikerspiegel controleren. Onderzoeker Nanne Kleefstra onderzocht dergelijke ‘behandelingen’ en concludeert dat geld, tijd en moeite beter besteed kunnen worden aan actieve vormen van zelfhulp.

Kleefstra ontdekte in een aantal klinische studies dat chroom- en kaneelsupplementen geen uitwerking hebben op de bloedsuikerspiegel. Ook een apparaat dat met muzikale tonen de ademhaling probeert rustiger te krijgen om zo de bloeddruk te verlagen, bleek niet te werken. Tot slot concludeert de promovendus dat de gezondheid van patiënten die met een apparaatje hun eigen bloedsuikerwaarden maten zelfs verslechterde. Kleefstra roept hulpverleners en apothekers op om geen middelen te promoten waarvan de effectiviteit en veiligheid niet kunnen worden aangetoond. In plaats daarvan zouden ze actieve zelfzorg moeten stimuleren.

Nanne Kleefstra (Meppel, 1974) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek bij het Diabetes Centre van de Isala klinieken, met ondersteuning van de afdelingen interne geneeskunde en huisartsgeneeskunde van het UMCG. Het onderzoek werd gefinancierd door het Diabetes Centre. Pharma Nord en Roche Diagnostics. Kleefstra werkt als coördinator wetenschappelijk onderzoek bij het Diabetes Centre van de Isala klinieken. Een handelseditie van zijn proefschrift verschijnt bij uitgeverij Langerhans.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...