Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Kantoor van de toekomst is een GreenerBuilding

26 mei 2010

GreenerBuildings is een Europees project voor energiebesparing in bedrijfsgebouwen en kantoren. Het gaat om het ontwikkelen van software en sensoren voor een systeem dat het energiegebruik in een gebouw optimaal afstemt op de activiteiten die er op een bepaald moment in plaatsvinden.

In het project werken de Rijksuniversiteit Groningen, de TU Eindhoven, de Universiteit van Rome, het Industrial Technology Research Institute of Taiwan, Philips, EnOcean GmbH en Fluid Solutions samen. De EU draagt 1,85 miljoen euro bij.

Energiekosten

Een flink deel van onze tijd brengen we door in kantoren, bedrijfsgebouwen en ziekenhuizen. Die moeten goed zijn ingericht, zodat gewerkt kan worden onder  met comfortabele verlichtings- en klimaatscondities.
Het is dan ook niet verbazingwekkend dat een aanzienlijk deel van onze energie in die gebouwen wordt gebruikt. In Europa geldt dat bedrijfsgebouwen verantwoordelijk zijn voor veertig procent van de energieconsumptie - in Engeland en Zwitserland is dat zelfs vijftig procent. Bij bedrijfsgebouwen en industriële gebouwen bedragen de energiekosten ongeveer dertig procent van het totaal van de huisvestingskosten.

Energiebesparingssysteem

Doel van GreenerBuildings is het ontwerpen van een compleet regel- en besturingssysteem voor energiebesparing in dergelijke gebouwen. Belangrijke onderdelen zijn:
- het ontwikkelen van systemen die activiteiten detecteren en ervoor zorgen dat de inzet van energie aan de activiteit wordt aangepast;
- het ontwikkelen van systemen die de inzet van energie aanpassen aan de condities in een bepaalde ruimte (die er bijvoorbeeld voor zorgen dat de airconditioning wordt uitgeschakeld als de ramen openstaan);
- het ontwikkelen van sensoren die zelf geen energie gebruiken of de energie die ze nodig hebben uit hun omgeving halen;
- het testen van deze systemen in gebouwen.

Het project wordt gecoördineerd door de TU Eindhoven en de Rijksuniversiteit Groningen. Prof.dr. Marco Aiello en dr. Alexander Lazovik van het Johann Bernoulli Institute for Mathematics and Computer Science van de RUG zijn respectievelijk Technical Manager en Local Principal Investigator.

Noot voor de pers

Meer informatie: prof.dr. Marco Aiello: tel.: 050-363 3939/3948, e-mail: m.aiello@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:29
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 22 februari 2019

  RUG gunt bouw Feringa Building aan Ballast Nedam

  De bouwkundige aanbestedingsprocedure voor de bouw van onze nieuwe Feringa Building is binnenkort afgerond: Ballast Nedam gaat het indrukwekkende gebouw voor Beta-technisch onderwijs en onderzoek bouwen op de Zernike Campus.

 • 20 februari 2019

  De ongebruikelijke erfelijkheid van telomeerlengte

  Bij de overerving van telomeerlengte spelen epigenetische effecten een belangrijke rol. Zeker een derde van de overerving is epigenetisch van aard. Dat concluderen Groninger onderzoekers, die voor het eerst een schatting van dit fenomeen konden maken...

 • 19 februari 2019

  Nanoporiën maken massaspectrometer voor eiwitten mogelijk

  RUG-onderzoekers hebben nanoporiën ontwikkeld waarmee ze direct de massa van kleine eiwitjes (peptiden) kunnen meten. Een artikel over deze ontdekking is op 19 februari jl. gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.