Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Contact met aantrekkelijke vrouwen verhoogt stresshormoon in mannen

19 mei 2010

Het stresshormoon cortisol stijgt in mannen als er een aantrekkelijke vrouw in de buurt is. Dit blijkt uit onderzoek van de Groningse bio-psycholoog Leander van der Meij dat gepubliceerd wordt in het vooraanstaande wetenschappelijk tijdschrift Hormones and Behavior.

Van der Meij testte 84 mannen tussen 18 en 27 jaar. Deze mannen moesten vijf minuten wachten in het gezelschap van een vrouw of man die zij niet eerder ontmoet hadden. Na deze contactperiode beoordeelden de mannen de aantrekkelijkheid van de persoon die hen gezelschap had gehouden tijdens het wachten. Uit het onderzoek bleek dat de cortisolspiegel steeg naar mate de vrouw aantrekkelijker werd gevonden.

Stress

Het hormoon cortisol is vooral bekend omdat het vrijkomt tijdens stress. Een chronisch hoge cortisolspiegel kan slecht zijn voor de gezondheid, maar cortisol is ook een belangrijk instrument van het lichaam dat een nuttige rol speelt in dagelijkse gebeurtenissen, zoals een discussie met een collega of een partijtje tennis.

Energie

Van der Meij verwacht dat cortisol tijdens contact met een aantrekkelijke vrouw een activerend effect heeft door bijvoorbeeld het extra beschikbaar maken van energie. Op deze manier kan de afgifte van cortisol mannen voorbereiden op het flirten met vrouwen.

Noot voor de pers

Meer informatie: Leander van der Meij, tel. 06-41822908, L.van.der.Meij@rug.nl

Artikel: van der Meij L., Buunk A.P., and Salvador A. (in press). Contact with attractive women affects the release of cortisol in men. Hormones and Behavior.
(http://dx.doi.org/10.1016/j.yhbeh.2010.04.009)

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:29

Meer nieuws