Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

'Genocide in Rwanda 1994’: Jan Penprijs 2010 voor Lidewij Bergsma

01 april 2010

Donderdag 1 april reikte het Gammasteunpunt samen met het Alfa- en Bètasteunpunt hun prijzen uit voor de beste profielwerkstukken van dit schooljaar. De RUG reikt deze prijzen uit, omdat zij nieuwsgierige en talentvolle scholieren wil stimuleren en belonen voor wetenschappelijk goed onderzoek. Wellicht verliezen zij zo voor eeuwig hun hart aan de wetenschap….

De Genocide in Rwanda

Lidewij Bergsma won de 1e prijs met haar onderzoek naar de genocide in Rwanda in 1994. In haar profielwerkstuk stelt zij zichzelf de vraag hoe zo’n genocide plaats heeft kunnen vinden onder toeziend oog van de internationale gemeenschap. Een zeer kritische vraag met een kritische documentaire als antwoord. De documentaire laat vanuit verschillende perspectieven zien wat er in 1994 in Rwanda gebeurd is en maakt duidelijk dat de internationale gemeenschap hier toentertijd nalatig in is geweest.Er werden bijvoorbeeld militairen teruggetrokken, terwijl deze volgens inzicht van Lidewij juist zo nodig waren om de hele gang van zaken tegen te kunnen gaan. Voor deze documentaire heeft Lidewij dhr. J. Pronk (oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking), dhr. B. van Loosdrecht (destijds voorlichter van dhr. J. Pronk) en mevr. L. Anten (destijds verantwoordelijk namens de SNV, Stichting Nederlandse Vrijwilligers in Rwanda) geïnterviewd.

De jury, bestaande uit Dr. Wim Westerman, Universitair docent Financiering (Faculteit Economie en Bedrijfskunde)Dr. Ernst Thoutenhoofd, Universitair docent Klinische Onderwijskunde(Faculteit Gedrags- & Maatschappijwetenschappen) Drs. Teo Tuinstra, docent sectie Belastingrecht en Rechtseconomie (Faculteit Rechtsgeleerdheid) was, naast de onderwerpskeuze, onder de indruk van de manier van interviewen en de wijze waarop de documentaire gemaakt is.Juist door haar onderscheidend vermogen, haar originaliteit en aangrijpende documentaire heeft Lidewij met overtuiging de eerste prijs verdiend!

Van Crisis naar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Tweede prijswinnaars waren Robbert Janssen en Fabian van Neerbos, vanwege hun maatschappelijk en economisch relevante onderwerp. De jongens hebben ervoor gekozen om de Grote Depressie en huidige Kredietcrisis op een gedetailleerde manier te vergelijken, met vooraf goed opgestelde hoofd- en deelvragen. Een wetenschappelijke manier van beschrijven!
De derde prijs ging naar Marloes Groeneveld, Michelle van der Poel en Lotte van Middelaar voor hun diepgaande onderzoek naar het actuele onderwerp Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Naast de jury kreeg ook het publiek een stem! Alle genomineerden presenteerden hun werk op de profielwerkstukkenmarkt en het publiek reikte haar stem uit aan de dames van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en ‘De helpende hand’, een PWS over efficiënte en goedkope oplossingen voor armprotheses in Derde Wereld landen, door Chantal Hofsteenge & Elina Heida.

En straks hun eerste publicatie in JONGgeleerd?

De kwaliteit van de ingezonden werkstukken wekt al jaren enthousiasme bij juryleden, publiek en de steunpunten zelf. Daarom is twee jaar geleden besloten om een tijdschrift voor scholierenonderzoek uit te geven, JONGgeleerd, dat verspreid wordt op alle middelbare scholen in Nederland. Leerlingen kunnen zo hun onderzoek aan een breder publiek presenteren en tegelijkertijd de nieuwe lichting eindexamenkandidaten inspireren. Alle prijswinnaars zijn uitgenodigd om een artikel in te dienen voor de 3e editie die komende zomer verschijnt.

Op de webpagina's van het Gammasteunpunt staat een uitgebreid verslag met foto's en op de videoportal van de RUG is een filmpje  geplaatst.

Laatst gewijzigd:14 november 2018 15:51

Meer nieuws