Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Imaging the vulnerable brain: functional and structural MRI in psychosis proneness

26 april 2010

Promotie: mw. G. Modinos Comellas, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Imaging the vulnerable brain: functional and structural MRI in psychosis proneness

Promotor(s): prof.dr. A. Aleman, prof.dr. J. Ormel

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Ook verschillen in hersenactiviteit bij lichte vorm van psychose

Symptomen van een psychose (bijvoorbeeld hallucinaties, ongewone overtuigingen) komen niet alleen voor bij personen met een zenuw/geestesziekte zoals schizofrenie. Er zijn ook personen die minder ernstige symptomen van een psychose ondervinden, die niet tot behandeling hoeven te leiden. Gemma Modinos ging in haar proefschrift na of deze minder ernstige symptomen een risicofactor zijn voor het ontwikkelen van een psychose.

Studies naar hersenactiviteiten hebben bij schizofreniepatiënten een aantal afwijkingen in hersenfunctie en structuur vastgesteld. De resultaten van het onderzoek van Modinas tonen aan dat er ook verschillen zijn in hersenactiviteit en hersenstructuur tussen mensen met de minder ernstige klachten en gezonde mensen. Deze bevindingen ondersteunen de veronderstelling dat er een verband is tussen de minder ernstige vormen van psychose en de daadwerkelijk ontwikkelde psychose.

Gemma Modinos (Barcelona, 1980) studeerde NeuroScience in Barcelona. Zij verrichtte haar onderzoek bij de afdeling Neurowetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen en het BCN Neuroimaging Center. Zij werkt nu als postdoc bij het Institute of Psychiatry, King’s College, London, UK.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws