Consequences of immunosuppression after pediatric liver transplantation

21 april 2010

Promotie: dhr. R. Scheenstra, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Consequences of immunosuppression after pediatric liver transplantation

Promotor(s): prof.dr. H.J. Verkade, prof.dr. A.S.H. Gouw

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Gevolgen levertransplantatie bij kinderen onderzocht

Kinderen die al op jonge leeftijd een levertransplantatie hebben moeten ondergaan, kunnen ook op latere leeftijd bijwerkingen hiervan ondervinden. Kinderarts René Scheenstra van het Universitair Medisch Centrum Groningen onderzocht de gevolgen van verschillende immuunsuppressieve behandelingen. Hij ging na in hoeverre er op lange termijn bijwerkingen zijn en volgde het weefsel van het transplantatie-orgaan na levertransplantatie op de kinderleeftijd.

Uit Scheenstra’s onderzoek blijkt onder andere dat de groeivertraging na een levertransplantatie bij kinderen voornamelijk zijn oorsprong vindt in de periode vóór die transplantatie. Na de levertransplantatie is er inhaalgroei bij de jongste en meest groeivertraagde patiënten. Ook deed hij een studie in de weefsels van de getransplanteerde lever tot tien jaar na de transplantatie. Hieruit blijkt dat in bijna 70% van de getransplanteerde organen milde tot ernstige fibrose was ontstaan.

René Scheenstra (Heerenveen, 1963) studeerde geneeskunde aan de RUG en is kinderarts in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij deed zijn onderzoek in het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39