Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Beauty in mathematics

22 april 2010

Promotie: dhr. U. Montaño Juarez, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Beauty in mathematics

Promotor(s): prof.dr. T.A.F. Kuipers, prof.dr. I. Douven

Faculteit: Wijsbegeerte

Contact: Ulianov Montaño, tel. 050-363 6154, e-mail: m.j.ulianov@rug.nl

De schoonheid in wiskunde

Ulianov Montano’s promotieonderzoek gaat over esthetische oordelen in de wiskunde. Het gebruik van uitdrukkingen als ’Cantors diagonaalbewijs is elegant’ of ’Eulers identiteit is de mooiste formule van de wiskunde’ is heel gebruikelijk onder wiskundigen. Nu zijn ’mooi’ en ’elegant’ termen die geregeld door iedereen gebruikt worden, terwijl de toepassing ervan in de wiskunde resulteert in twee soorten vertwijfelde reacties: ten eerste kan een niet-wiskundige het gebruik van het woord ’mooi’ in deze context vreemd vinden. Ten tweede blijken wiskundigen te proberen wiskundige schoonheid te herinterpreteren in termen van de beginselen en voorschriften van de wiskunde zelf. Montano’s theorie over wiskundige schoonheid biedt een manier om deze vertwijfelde reacties te voorkomen.

Montaño beweert dat mathematische schoonheid een vorm van ’normale’ schoonheid is en dat er geen herinterpretatie noodzakelijk is. Ter ondersteuning van deze bewering, ontwerpt hij een esthetische theorie die laat zien dat esthetische oordelen in de wiskunde (en misschien ook in andere soorten intellectuele activiteiten) echte esthetische oordelen zijn. Daarbij baseert hij zich op inzichten in en resultaten uit de experimentele psychologie en de neurowetenschappen, op filosofische en psychologische theorieën over emoties in de kunst, op muziekfilosofie en op wetenschapsfilosofie.

Ulianov Montaño Juarez (Mexico, 1973) studeerde wetenschapsfilosofie in Mexico. Hij deed zijn onderzoek als Ubbo Emmius Bursaal bij de faculteit Wijsbegeerte van de RUG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...