Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Animal keeping and the use of animal products in medieval Emden (Lower Saxony, Germany)

15 april 2010

Promotie: mw. J.M. Grimm, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Animal keeping and the use of animal products in medieval Emden (Lower Saxony, Germany)

Promotor(s): prof.dr. H.R. Reinders, prof.dr. W.H. Zimmerman

Faculteit: Letteren

Contact: Jessica Grimm, tel. 00 44 1722 416 961, e-mail: j.grimm@wessexarch.co.uk

Veehouderij in middeleeuws Emden in beeld gebracht

Jessica Grimm deed onderzoek naar het houden van dieren en het gebruik van dierlijke producten in middeleeuws Emden. Dierlijke resten, opgegraven in de oude binnenstad, tonen aan dat dierlijke producten die in Emden werden geproduceerd en geconsumeerd voornamelijk afkomstig waren van runderen, schapen en varkens. Gevogelte, vis en weekdieren kwamen ook geregeld op tafel. Daarentegen droeg de jacht op wilde zoogdieren nauwelijks bij aan het dieet.

Veranderingen in de samenstelling van de veestapel, de slachtleeftijden en de grootte van de dieren laten zien dat akkerbouwmethodes, het milieu en de bevolkingstoename invloed hadden op de veehouderij. Uit de archeologische vondsten blijkt dat het vlees van de huisdieren werd gegeten, dat secundaire producten zoals melk, wol, mest en trekkracht werden gebruikt en dat leer, bot, hoorn en gewei werden bewerkt. Complete karkassen zijn verwerkt bínnen de stad Emden, zo blijkt uit Grimms archeozoölogisch onderzoek.

Op basis van Grimms onderzoek kan niet worden gesteld dat de opgegraven gebieden in de oude binnenstad van Emden werden bewoond door verschillende bevolkingsgroepen. Wel was Emden een typische middeleeuwse kustplaats die goed vergelijkbaar is met bijvoorbeeld Schleswig, Bremen, Haithabu (Haddeby), Dokkum en Groningen.

Jessica Grimm (Warnsveld, 1978) deed haar onderzoek aan het Niedersächsisches Institut für historische Küstenforschung te Wilhelmshaven, Duitsland. Het werd gefinancierd door de EWE-Stiftung, Oldenburg en de Helmut-und-Gertrud-Barthell Stiftung, Varel. Ze werkt aan de Wessex Archaeology in Salisbury, Verenigd Koninkrijk.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws