Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Animal keeping and the use of animal products in medieval Emden (Lower Saxony, Germany)

15 april 2010

Promotie: mw. J.M. Grimm, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Animal keeping and the use of animal products in medieval Emden (Lower Saxony, Germany)

Promotor(s): prof.dr. H.R. Reinders, prof.dr. W.H. Zimmerman

Faculteit: Letteren

Contact: Jessica Grimm, tel. 00 44 1722 416 961, e-mail: j.grimm@wessexarch.co.uk

Veehouderij in middeleeuws Emden in beeld gebracht

Jessica Grimm deed onderzoek naar het houden van dieren en het gebruik van dierlijke producten in middeleeuws Emden. Dierlijke resten, opgegraven in de oude binnenstad, tonen aan dat dierlijke producten die in Emden werden geproduceerd en geconsumeerd voornamelijk afkomstig waren van runderen, schapen en varkens. Gevogelte, vis en weekdieren kwamen ook geregeld op tafel. Daarentegen droeg de jacht op wilde zoogdieren nauwelijks bij aan het dieet.

Veranderingen in de samenstelling van de veestapel, de slachtleeftijden en de grootte van de dieren laten zien dat akkerbouwmethodes, het milieu en de bevolkingstoename invloed hadden op de veehouderij. Uit de archeologische vondsten blijkt dat het vlees van de huisdieren werd gegeten, dat secundaire producten zoals melk, wol, mest en trekkracht werden gebruikt en dat leer, bot, hoorn en gewei werden bewerkt. Complete karkassen zijn verwerkt bínnen de stad Emden, zo blijkt uit Grimms archeozoölogisch onderzoek.

Op basis van Grimms onderzoek kan niet worden gesteld dat de opgegraven gebieden in de oude binnenstad van Emden werden bewoond door verschillende bevolkingsgroepen. Wel was Emden een typische middeleeuwse kustplaats die goed vergelijkbaar is met bijvoorbeeld Schleswig, Bremen, Haithabu (Haddeby), Dokkum en Groningen.

Jessica Grimm (Warnsveld, 1978) deed haar onderzoek aan het Niedersächsisches Institut für historische Küstenforschung te Wilhelmshaven, Duitsland. Het werd gefinancierd door de EWE-Stiftung, Oldenburg en de Helmut-und-Gertrud-Barthell Stiftung, Varel. Ze werkt aan de Wessex Archaeology in Salisbury, Verenigd Koninkrijk.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...