Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Speaking up in organizations. Four studies on employee voice

01 april 2010

Promotie: B. Pauksztat, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Speaking up in organizations. Four studies on employee voice

Promotor(s): prof.dr. R.P.M. Wittek, prof.dr. F.N. Stokman

Faculteit: Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Contact: Birgit Pauksztat, tel. 06 509 872 70, e-mail: b.pauksztat@rug.nl

Omgaan met problemen op het werk: vier studies over 'employee voice'

Het proefschrift van Birgit Pauksztat gaat over employee voice, acties waarbij medewerkers problemen aankaarten en/of suggesties voor verbeteringen doen bij anderen binnen hun organisatie. Hoewel er in eerdere studies een groot aantal mogelijke invloedfactoren is onderzocht, verschillen de gevonden effecten vaak per studie. Pauksztat onderzoekt mogelijke verklaringen voor deze inconsistenties. Daarbij gaat zij uit van een situationele benadering die de wederzijdse afhankelijkheden onder de medewerkers van een organisatie centraal stelt. Zoals andere situationele benaderingen, benadrukt dit perspectief het belang van de organisationele context voor de perceptie van de baten en kosten van voice bij medewerkers. Het voegt nieuwe perspectieven toe door de aandacht te richten enerzijds op de vraag of een probleem een gezamenlijk probleem is, en anderzijds op de mogelijkheid dat medewerkers hun acties op elkaar afstemmen in reactie op gezamenlijke problemen.

De vier studies in het proefschrift zijn gebaseerd op medewerkerenquêtes en interviews in twee grote Nederlandse bedrijven in de publieke sector. Uit deze studies blijkt dat employee voice het resultaat van een complex proces is, beïnvloed door de aard van het probleem, formele en informele normen, de relatie met de 'ontvanger' van voice en kenmerken van het organisatie-design. In vergelijking tot voice in het algemeen bleken voor 'representatieve voice' (waarbij een of een paar medewerkers mede namens anderen spreken) sociale relaties geen rol te spelen.

Birgit Pauksztat (Duitsland, 1975) studeerde aan de universiteit van Keulen. Ze deed haar promotieonderzoek als Ubbo Emmius bursaal bij de afdeling Sociologie van de RUG, onderzoekschool ICS.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....