Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Predictability of clinical wear by laboratory wear methods for the evaluation of dental restorative materials

03 april 2010

Promotie: dhr. S.D. Heintze, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Predictability of clinical wear by laboratory wear methods for the evaluation of dental restorative materials

Promotor(s): prof.dr. M. Ozcan, prof.dr. F. Abbas

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Slijtage aan vullingen: de meeste voorspellingen deugen niet

Vullingen in tanden en kiezen slijten vanaf de eerste dag na de restauratie. Hoe slijtvaster een vulling is, hoe beter. Maar welk materiaal is het meest slijtvast? Studie daarnaar bij mensen is kostbaar en tijdrovend. Daarom zijn er verschillende methoden ontwikkeld waarmee slijtage kan worden gesimuleerd. Uit onderzoek van promovendus Siegward Heintze blijkt nu echter dat de meeste van de bestaande methoden de mate van slijtage niet goed voorspellen.

Heintze onderzocht de slijtage van 28 verschillende soorten vullingen (26 composieten, amalgaam en glazuur) elk bij 20 tot 30 patiënten. De slijtage aan deze vullingen die na twee tot drie jaar was opgetreden, kwam in de meeste gevallen niet overeen met de voorspellingen. Slechts één methode leverde juiste voorspellingen op. Op basis van de materiaaleigenschappen kan een betrouwbare voorspelling opgesteld worden van de slijtage die in simulaties zal optreden, aldus Heintze. Overigens stelt de promovendus dat slijtage op zichzelf geen gevaar hoeft op te leveren voor het gebit. Het is in eerste plaats een esthetisch probleem.

Siegward Heintze (Duitsland,1959) verrichtte zijn promotieonderzoek naast zijn werk als hoofd van het Research Lab van Ivoclar Vivadent in Liechtenstein. Het onderzoek werd begeleid vanuit het Centrum Tandheelkunde en Mondzorgkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws