Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

PKU. Food for thought

31 maart 2010

Promotie: mw. M. Hoeksma, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: PKU. Food for thought

Promotor(s): prof.dr. P.J.J. Sauer

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting bvl.umcg.nl

Dieet bij patiënten met stofwisselingsziekte PKU

Patiënten met de stofwisselingsziekte fenylketonurie (PKU) kunnen de stof fenylalanine uit voedingseiwit niet goed afbreken. Wanneer geen behandeling wordt gestart raken PKU patiënten mentaal gehandicapt en daarnaast hebben zij vaak epilepsie. Daarom wordt in Nederland met een hielprik bij pasgeboren baby’s gemeten of zij PKU hebben. Bij een op 18.000 baby’s wordt deze ziekte aangetoond.

Als de diagnose eenmaal gesteld is krijgen patiënten een streng eiwitarm dieet, om te voorkomen dat ze te veel fenylalanine binnenkrijgen. Dat betekent: geen vlees, vis of zuivelproducten en een afgemeten hoeveelheid granen, fruit en groenten. Het dieet wordt aangevuld met een synthetisch aminozuurmengsel dat alle aminozuren bevat behalve fenylalanine. Dit mengsel nemen de patiënten drie keer per dag in een kleine dosis in.

Marieke Hoeksma onderzocht of het dieet van PKU-patiënten beter kan. Zij ontdekte dat volwassen patiënten grote hoeveelheden aminozuren net zo makkelijk verwerken als kleine doses. Hierdoor zou het aminozuurmengsel maar een keer per dag ingenomen kunnen worden. Bovendien toont Hoeksma aan dat patiënten niet moeten stoppen met het eiwitarme dieet op volwassen leeftijd.

Ook onderzocht Hoeksma hoe een overmaat aan fenylalanine in het bloed tot een mentale handicap kan leiden. Zij suggereert dat transporteiwitten zo veel fenylalanine de hersenen inpompen, dat andere aminozuren de hersenen niet meer bereiken. Hierdoor zou de eiwitopbouw in de hersenen minder goed kunnen verlopen. Een vervolgonderzoek is inmiddels gestart om precies te onderzoeken wat er in de hersenen gebeurt.

Marieke Hoeksma (Groenlo, 1978) studeerde geneeskunde in Groningen. Haar onderzoek voerde zij uit bij de afdeling Kindergeneeskunde van het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG. Zij is nu arts-assistent Kindergeneeskunde in opleiding bij het UMCG.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:13
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...