Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Professioneel Sportmanagement vernieuwen. Praktijkgericht onderzoek naar het ontwikkelen van innovatieve managementpraktijken in de sport

25 maart 2010

Promotie: dhr. A.H. Broeke, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Professioneel Sportmanagement vernieuwen. Praktijkgericht onderzoek naar het ontwikkelen van innovatieve managementpraktijken in de sport

Promotor(s): prof.dr. J.J. Peters

Faculteit: Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Contact: Adri Broeke, tel. 050-595 3702, e-mail: a.h.broeke@pl.hanze.nl

Sportmanagers nog niet gericht op kennisontwikkeling

In de loop van de vorige eeuw is de sportwereld ingrijpend veranderd. Van een lokale liefhebberij van enkele welgestelden groeide sport uit tot een steeds commerciëler georganiseerde en wereldwijd verspreide vrijetijdsindustrie. In het verlengde hiervan nam de maatschappelijke en sociaal-economische impact van het verschijnsel sport zienderogen toe.

Alleen al in ons land waren er anno 2007 ruim 118.000 fte betaalde en zo’n anderhalf miljoen vrijwillige werkers actief in de bedrijfstak sport. Rondom het faciliteren van sportbeoefening en de productie en marketing van sportgerelateerde producten en diensten verrichtte een groeiend aantal ondernemers, beleidsfunctionarissen en leidinggevende managers professioneel werk. Onder de noemer sportmanagement ontwikkelde zich de afgelopen decennia in het veranderende sportlandschap langzaam maar zeker een nieuw beroepsdomein.

Adri Broeke, sinds 2002 lector sportmanagement aan de Hanzehogeschool in Groningen, deed onderzoek naar de professionaliteit van sportmanagers.

De onderzoeksbevindingen bevestigden de veronderstelling dat tot op heden de beroepspraktijk niet echt fungeert als een plek waar kennis ontwikkeld wordt. De leden van de betreffende beroepsgroep sportmanagers bleken weliswaar te beschikken over een hoog professioneel oplossingsvermogen, maar zetten dit slechts mondjesmaat in om nieuwe kennis te ontwikkelen en in een verspreidbare vorm met beroepsgenoten te delen. De feitelijke kennisproductiviteit - opgevat als het vermogen om nieuwe kennis te produceren die bijdraagt aan de vernieuwing van de betreffende praktijk - bleek aantoonbaar voor verbetering vatbaar.

Adri Broeke (Den Helder, 1946) deed zijn promotieonderzoek bij het Sport Management Instituut in Groningen. Van zijn proefschrift verschijnt een handelseditie bij Uitgeverij Eburon.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....