Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Effects of environmental exposures on asthma phenotypes in the mouse. Contributing and protecting mechanisms

22 maart 2010

Promotie: mw. M.J. Blacquière, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Effects of environmental exposures on asthma phenotypes in the mouse. Contributing and protecting mechanisms

Promotor(s): prof.dr. W. Timens, prof.dr. D.S. Postma

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Effect roken moeder op allergisch astma onderzocht

Allergisch astma is een veelvoorkomende ziekte van de luchtwegen, waarbij het afweersysteem overdreven reageert op ongevaarlijke stoffen (allergenen) van buiten, zoals huisstofmijt, kattenhuidschilfers of stuifmeel waardoor iemand het benauwd krijgt. Tegelijkertijd ontstaat littekenweefsel in de longen, waardoor de kans op benauwdheid nog groter wordt. Astma komt in Nederland veel bij kinderen voor: een op de 25 Nederlandse kinderen tussen een en twaalf jaar heeft deze ziekte.

Uit eerder onderzoek is bekend dat moeders die tijdens de zwangerschap roken, vaak kinderen krijgen die astma ontwikkelen. Het is echter niet bekend waarom dit gebeurt. Promovenda Anne Blacquière onderzocht daarom in een muismodel hoe die astma bij het nageslacht ontstaat. Zij ontdekte dat roken tijdens de zwangerschap zorgt dat de longen van het nageslacht littekenweefsel vertonen. De afweerreactie op huisstofmijt is echter niet verhoogd.

Verder onderzocht Blacquière een factor die bescherming kan bieden tegen ontwikkeling van allergisch astma: boerderijstof. Het is namelijk bekend dat mensen die wonen en opgegroeid zijn op een boerderij minder vaak allergisch astma ontwikkelen dan mensen die in stedelijke gebieden leven. Blacquière ontdekte dat muizen die blootgesteld worden aan boerderijstof een lagere afweerreactie vertonen tegen de huisstofmijt. Interessant is dat deze muizen daarentegen wel een vorm van niet-allergisch astma ontwikkelen. Dit fenomeen wordt momenteel nader onderzocht.

Anne Blacquière (Groningen, 1980), studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek bij de afdeling Pathologie en medische Biologie van het UMCG, bij het onderzoeksinstituut GRIAC en de Graduate School GUIDE. Haar onderzoek werd mede gefinancierd door de EU (project GABRIEL) en de J.K. de Cock Stichting.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...