Economische startpositie Afrikaanse landen ongelijk
Afrikaanse landen verschillen nogal van elkaar wat betreft de economische groei en het inkomen per hoofd van de bevolking. Promovenda Jutta Bolt analyseerde deze situatie in Afrika bezuiden de Sahara door de economische en institutionele ontwikkelingen vanuit een historisch perspectief te volgen. De nadruk in het onderzoek lag op de invloed van ‘initiële condities’ in de periodes vóór en tijdens de kolonisatie.
Prekoloniale en koloniale geschiedenis blijken beide belangrijk voor het verklaren van de economische en institutionele ontwikkeling op lange termijn. In prekoloniale samenlevingen waar zowel staatsstructuren als lokale organisatiestructuren reeds bestonden, konden zich later sterkere democratische structuren en rechtssystemen ontwikkelen. Daarnaast blijken samenlevingen waar autochtone slavernij - te onderscheiden van de Europese slavenhandel - wijdverspreid was, slechter te presteren. Dat geldt zowel op het gebied van de institutionele karakteristieken als op het gebied van inkomensontwikkeling. Koloniale scholingscijfers blijken een positieve invloed te hebben op scholingscijfers en inkomensontwikkeling van Afrikaanse landen na de onafhankelijkheid. Ten slotte blijkt ook dat een koloniale band tot op de dag van vandaag de investeringspatronen tussen de betreffende landen positief beïnvloed.
Jutta Bolt (Leens, 1977) studeerde algemene economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de vakgroep International Economics and Business van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde en onderzoeksschool SOM. Bolt promoveert op 11 maart 2010 (16.15 uur) tot doctor in de economie en bedrijfskunde bij prof.dr. B.W. Lensink en prof.dr. H.H. van Ark. De titel van het proefschrift luidt: Explaining long-run economic development in Africa. Do initial conditions matter? Tegenwoordig werkt Bolt bij het Centrum voor Onderzoek naar de Economie van de Lagere Overheden van de RUG.
Laatst gewijzigd: | 31 januari 2018 11:54 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
6 miljoen euro voor grootschalig noordelijk project voor duurzame gezondheidszorg: Care2Change
Care2Change. Een groot consortium met zo'n beetje alle noordelijke ziekenhuizen, lokale overheden, kennisinstellingen zoals de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool en een aantal zorgbedrijven gaat samenwerken in een project over duurzame...
-
01 april 2025
Executive MBA van UGBS best beoordeelde MBA | Nationale Keuzegids 2025
Volgens de onafhankelijke Keuzegids Masters 2025 is de Executive MBA van de University of Groningen Business School de best beoordeelde MBA van Nederland (deeltijd én voltijd).
-
01 april 2025
Executive Master of M&A and Valuation geaccrediteerd als joint degree met Vrije Universiteit Amsterdam
Vanaf 1 september ontvangen deelnemers aan het programma na succesvolle afronding een masterdiploma van zowel de Rijksuniversiteit Groningen als de Vrije Universiteit Amsterdam.