Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Essays on performance-vested stock options and corporate governance

18 maart 2010

Promotie: dhr. B. Qin, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Essays on performance-vested stock options and corporate governance

Promotor(s): prof.dr. J. van der Meer-Kooistra, prof.dr. A. van Witteloostuijn

Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

Contact: Qin Bo, tel. 950-363 4006, e-mail: b.qin@rug.nl

Opties als beloning voor managers

Wat is het effect van de beloning met opties op het gedrag van managers? En hoe zit dat met de voorwaardelijke prestatie-afhankelijke opties (PVSO’s)? Deze zijn gekoppeld aan het behalen van vooraf bepaalde criteria, die de prestaties van de onderneming afzetten tegen het resultaat van andere bedrijven in de sector en/of ’peer’-groepen. Promovendus Qin Bo constateerde dat PVSO’s beter de belangen van de managers en die van de aandeelhouders op één lijn kunnen brengen dan de traditionele (onvoorwaardelijke) opties. Anderzijds leiden PVSO’s ook vaker tot het nemen van buitensporige risico’s door managers. Aandelenopties hebben namelijk als belangrijk kenmerk dat ze het ’downside risk’ beperken, terwijl het ’upside potential’ nagenoeg ongelimiteerd is. Dat geldt vooral als het vermogen en de bezoldiging van de manager erg gevoelig is voor de variabiliteit van de aandelenkoers van de onderneming. De prikkel van CEO’s om buitensporige risico’s te nemen komt onder meer tot uitdrukking in de kredietbeoordeling die ’rating agencies’ geven. De resultaten van het onderzoek suggereren echter dat rating agencies in zekere mate het nemen van excessieve risico’s door managers verzachten.

Qin Bo (China, 1978) studeerde economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de onderzoekschool SOM van de RUG. Bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde heeft hij daar nu een aanstelling als docent-onderzoeker.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...