Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Supramolecular chirality transfer

19 maart 2010

Promotie: dhr. E.W. Dijk, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Supramolecular chirality transfer

Promotor(s): prof.dr. B.L. Feringa

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Contact: Ewold Dijk, tel. 06 510 402 92, e-mail: e.w.dijk@alumnus.rug.nl

Overdracht van chiraliteit tussen moleculair en supramoleculair niveau

Het onderzoek van Ewold Dijk richt zich op verschillende vormen van overdracht van chiraliteit - het verschijnsel dat sommige moleculen voorkomen in twee vormen die elkaars spiegelbeeld zijn - tussen het moleculaire en het supramoleculaire niveau. Chiraliteitsoverdracht tussen beide niveaus kan in twee richtingen plaatsvinden. Het effect van supramoleculaire chiraliteit, zoals de dubbele helix van DNA, op een katalytische enantioselectieve reactie is hier een voorbeeld van. Een ander voorbeeld is de amplificatie van de moleculaire chiraliteit van een kleine hoeveelheid van een chiraal molecuul door co-aggregatie met overmaat gel-vormende moleculen.

In het eerste deel van het proefschrift ligt de nadruk op de overdracht van supra-moleculaire chiraliteit - de rechtshandige dubbele helix van DNA - naar het moleculaire niveau. Door een katalytisch actief metaalion aan DNA te koppelen wordt chirale informatie overgedragen naar een reactie op moleculair niveau.

In het tweede gedeelte wordt gekeken naar zelf-assemblerende moleculaire schakelaars die in oplossing dynamische chiraliteit vertonen, die kan worden vastgelegd op het supramoleculaire niveau door middel van selectieve aggregatie. Kleine chirale moleculen of zelfs mechanisch roeren blijken een effect te hebben op welke enantiomere conformatie van de schakelaar in overmaat aggregeert.

Ewold Dijk (Leek, 1981) studeerde scheikunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Stratingh Instituut voor Chemie van de RUG en gefinancierd door NWO en Nanoned. Dijk is na afronding van het onderzoek als docent chemie gaan werken bij de Avans Hogeschool Breda.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws