Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Targeted apoptosis induction in hemato-oncology

17 maart 2010

Promotie: dhr. B. ten Cate, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Targeted apoptosis induction in hemato-oncology

Promotor(s): prof.dr. L.F.M.H. de Leij

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Gerichte therapie voor de behandeling van leukemie

Sommige vormen van leukemie zijn tegenwoordig goed te genezen, andere vormen niet of heel moeizaam. Dit komt doordat kankercellen resistent worden tijdens of na de behandeling, maar ook door de ernstige bijwerkingen veroorzaakt door de behandeling zelf.

Het promotieonderzoek van Bram ten Cate had als doel om nieuwe therapieën te ontwikkelen die specifiek gericht zijn op leukemiecellen, terwijl gezonde cellen ongemoeid werden gelaten. Ten Cate gebruikte hiervoor twee lichaamseigen eiwitten die kankercellen kunnen doden. Deze eiwitten, TRAIL en FasL genaamd, koppelde hij aan een antilichaamfragment die leukemiecellen kan herkennen en vervolgens kan binden. Hierdoor ontstonden fusie-eiwitten die als een soort geleideraket werken.

Ten Cate onderzocht de werking van meerdere fusie-eiwitten in het laboratorium tegen verschillende soorten leukemiecellen, waaronder die van leukemiepatiënten. De fusie-eiwitten konden inderdaad de leukemiecellen doden zonder gezonde cellen te beschadigen. Bovendien kunnen reeds beschikbare therapieën, zoals chemotherapie, de activiteit van het fusie-eiwit verder versterken.

Een volgende stap is om de activiteit van de fusie-eiwitten en de eventuele bijwerkingen in complexere modellen verder te onderzoeken.

Bram ten Cate (Hattem, 1981) studeerde medische biologie in Groningen. Hij verrichte zijn onderzoek, gefinancierd door KWF Kankerbestrijding, aan de afdeling Medische Biologie van het UMCG en binnen de onderzoeksschool GUIDE. Sinds 1 juli 2009 werkt hij als Scientist QC bij DSM Biologics.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Keurig groen gedrag kan sociaal verrekte ongemakkelijk zijn

  Waarom is het zo moeilijk een heilig boontje te zijn? Jan Willem Bolderdijk over zijn onderzoek naar de schurende randjes van duurzaam gedrag.

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.