Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Targeted apoptosis induction in hemato-oncology

17 maart 2010

Promotie: dhr. B. ten Cate, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Targeted apoptosis induction in hemato-oncology

Promotor(s): prof.dr. L.F.M.H. de Leij

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Gerichte therapie voor de behandeling van leukemie

Sommige vormen van leukemie zijn tegenwoordig goed te genezen, andere vormen niet of heel moeizaam. Dit komt doordat kankercellen resistent worden tijdens of na de behandeling, maar ook door de ernstige bijwerkingen veroorzaakt door de behandeling zelf.

Het promotieonderzoek van Bram ten Cate had als doel om nieuwe therapieën te ontwikkelen die specifiek gericht zijn op leukemiecellen, terwijl gezonde cellen ongemoeid werden gelaten. Ten Cate gebruikte hiervoor twee lichaamseigen eiwitten die kankercellen kunnen doden. Deze eiwitten, TRAIL en FasL genaamd, koppelde hij aan een antilichaamfragment die leukemiecellen kan herkennen en vervolgens kan binden. Hierdoor ontstonden fusie-eiwitten die als een soort geleideraket werken.

Ten Cate onderzocht de werking van meerdere fusie-eiwitten in het laboratorium tegen verschillende soorten leukemiecellen, waaronder die van leukemiepatiënten. De fusie-eiwitten konden inderdaad de leukemiecellen doden zonder gezonde cellen te beschadigen. Bovendien kunnen reeds beschikbare therapieën, zoals chemotherapie, de activiteit van het fusie-eiwit verder versterken.

Een volgende stap is om de activiteit van de fusie-eiwitten en de eventuele bijwerkingen in complexere modellen verder te onderzoeken.

Bram ten Cate (Hattem, 1981) studeerde medische biologie in Groningen. Hij verrichte zijn onderzoek, gefinancierd door KWF Kankerbestrijding, aan de afdeling Medische Biologie van het UMCG en binnen de onderzoeksschool GUIDE. Sinds 1 juli 2009 werkt hij als Scientist QC bij DSM Biologics.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....