Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Targeted apoptosis induction in hemato-oncology

17 maart 2010

Promotie: dhr. B. ten Cate, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Targeted apoptosis induction in hemato-oncology

Promotor(s): prof.dr. L.F.M.H. de Leij

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting bvl.umcg.nl

Gerichte therapie voor de behandeling van leukemie

Sommige vormen van leukemie zijn tegenwoordig goed te genezen, andere vormen niet of heel moeizaam. Dit komt doordat kankercellen resistent worden tijdens of na de behandeling, maar ook door de ernstige bijwerkingen veroorzaakt door de behandeling zelf.

Het promotieonderzoek van Bram ten Cate had als doel om nieuwe therapieën te ontwikkelen die specifiek gericht zijn op leukemiecellen, terwijl gezonde cellen ongemoeid werden gelaten. Ten Cate gebruikte hiervoor twee lichaamseigen eiwitten die kankercellen kunnen doden. Deze eiwitten, TRAIL en FasL genaamd, koppelde hij aan een antilichaamfragment die leukemiecellen kan herkennen en vervolgens kan binden. Hierdoor ontstonden fusie-eiwitten die als een soort geleideraket werken.

Ten Cate onderzocht de werking van meerdere fusie-eiwitten in het laboratorium tegen verschillende soorten leukemiecellen, waaronder die van leukemiepatiënten. De fusie-eiwitten konden inderdaad de leukemiecellen doden zonder gezonde cellen te beschadigen. Bovendien kunnen reeds beschikbare therapieën, zoals chemotherapie, de activiteit van het fusie-eiwit verder versterken.

Een volgende stap is om de activiteit van de fusie-eiwitten en de eventuele bijwerkingen in complexere modellen verder te onderzoeken.

Bram ten Cate (Hattem, 1981) studeerde medische biologie in Groningen. Hij verrichte zijn onderzoek, gefinancierd door KWF Kankerbestrijding, aan de afdeling Medische Biologie van het UMCG en binnen de onderzoeksschool GUIDE. Sinds 1 juli 2009 werkt hij als Scientist QC bij DSM Biologics.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 00:16
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    Rijksuniversiteit Groningen ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...