Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Biochemical and functional aspects of GbpC and other roco proteins in Dictyostelium discoideum

12 maart 2010

Promotie: dhr. W.N. van Egmond, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Biochemical and functional aspects of GbpC and other roco proteins in Dictyostelium discoideum

Promotor(s): prof.dr. P.J.M. van Haastert

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Roco eiwitten en hun functies

De Roco familie is een groep recent beschreven signaaleiwitten. Eén van deze eiwitten is betrokken bij de ontwikkeling van de ziekte Parkinson in de mens, maar hoe precies is nog erg onduidelijk.

Om meer te weten te komen over de functies van Roco eiwitten en over de manier waarop signalen in de cel via deze eiwitten worden doorgegeven, zijn tijdens dit onderzoek een aantal functies en biochemische activatiemechanismen van Roco eiwitten in de eencellige slijmschimmel Dictyostelium discoideum bestudeerd.

Het bleek dat sommige Roco eiwitten betrokken zijn bij celdeling en bij de ontwikkeling tot een meercellig organisme, wat een karakteristiek proces is voor Dictyostelium. Een ander eiwit bleek betrokken te zijn bij chemotaxis en electrotaxis; het bewegen in de richting van een chemisch of, respectievelijk, een elektrisch signaal. Beide zijn belangrijke processen in de overlevingsstrategie van deze schimmel.

De manier waarop signalen worden doorgegeven is in twee van deze Roco eiwitten bestudeerd. Het bleek dat de activatiemechanismes sterk overeenkomen met elkaar en met Roco eiwitten in andere organismen. Al deze eiwitten hebben een Roc domein, dat na activatie een intramoleculair signaal doorgeeft aan een kinase domein. Dit domein geef het signaal verder door aan een ander eiwit door middel van phosphorylering. Het hier beschreven onderzoek maakt duidelijk dat Roco eiwitten zeer diverse functies hebben, maar de biochemische werkwijze waarmee deze eiwitten signalen doorgegeven is erg geconserveerd in de natuur.

Wouter van Egmond (Haaksbergen, 1981) voerde zijn onderzoek uit bij de afdeling Celbiologie van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute. Het onderzoek werd gefinancierd door NWO.

Laatst gewijzigd:09 februari 2017 11:02
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2018

  Merels in de stad minder gezond, maar leven langer

  Merels in de stad leven langer dan hun soortgenoten in de bossen, maar zijn minder gezond zijn dan hun familie op het platteland. Dat blijkt uit een studie van RUG biologen in vijf Europese steden die op 21 maart is gepubliceerd in het tijdschrift Biology...

 • 20 maart 2018

  Mysterie van supergeleidingskoepel opgelost

  Natuurkundigen van de RUG hebben, met collega’s uit Nijmegen en Hong Kong, een enkele laag wolfraam-disulfide supergeleidend gemaakt met behulp van een elektrisch veld.  Hun metingen laten de typerende ‘koepelvormige’ supergeleidende fase zien en kunnen...

 • 19 maart 2018

  Hittegolven in de toekomst extremer door drogere bodem

  Hittegolven in de toekomst extremer door drogere bodem