Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Biochemical and functional aspects of GbpC and other roco proteins in Dictyostelium discoideum

12 maart 2010

Promotie: dhr. W.N. van Egmond, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Biochemical and functional aspects of GbpC and other roco proteins in Dictyostelium discoideum

Promotor(s): prof.dr. P.J.M. van Haastert

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Roco eiwitten en hun functies

De Roco familie is een groep recent beschreven signaaleiwitten. Eén van deze eiwitten is betrokken bij de ontwikkeling van de ziekte Parkinson in de mens, maar hoe precies is nog erg onduidelijk.

Om meer te weten te komen over de functies van Roco eiwitten en over de manier waarop signalen in de cel via deze eiwitten worden doorgegeven, zijn tijdens dit onderzoek een aantal functies en biochemische activatiemechanismen van Roco eiwitten in de eencellige slijmschimmel Dictyostelium discoideum bestudeerd.

Het bleek dat sommige Roco eiwitten betrokken zijn bij celdeling en bij de ontwikkeling tot een meercellig organisme, wat een karakteristiek proces is voor Dictyostelium. Een ander eiwit bleek betrokken te zijn bij chemotaxis en electrotaxis; het bewegen in de richting van een chemisch of, respectievelijk, een elektrisch signaal. Beide zijn belangrijke processen in de overlevingsstrategie van deze schimmel.

De manier waarop signalen worden doorgegeven is in twee van deze Roco eiwitten bestudeerd. Het bleek dat de activatiemechanismes sterk overeenkomen met elkaar en met Roco eiwitten in andere organismen. Al deze eiwitten hebben een Roc domein, dat na activatie een intramoleculair signaal doorgeeft aan een kinase domein. Dit domein geef het signaal verder door aan een ander eiwit door middel van phosphorylering. Het hier beschreven onderzoek maakt duidelijk dat Roco eiwitten zeer diverse functies hebben, maar de biochemische werkwijze waarmee deze eiwitten signalen doorgegeven is erg geconserveerd in de natuur.

Wouter van Egmond (Haaksbergen, 1981) voerde zijn onderzoek uit bij de afdeling Celbiologie van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute. Het onderzoek werd gefinancierd door NWO.

Laatst gewijzigd:09 februari 2017 11:02
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2019

  Groningse ingenieurs studeren straks af in Drachten

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, voorzitter van het Groningen Engineering Center (GEC) noemde het eerder...

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 05 februari 2019

  Master's programme in Nanoscience assessed as excellent for the 3rd time

  The Top Master's programme in Nanoscience has been assessed by an international peer review committee, organized by QANU, and their report has now been published and confirmed by the NVAO (Accreditation Organisation of the Netherlands and Flanders)...