Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Biochemical and functional aspects of GbpC and other roco proteins in Dictyostelium discoideum

12 maart 2010

Promotie: dhr. W.N. van Egmond, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Biochemical and functional aspects of GbpC and other roco proteins in Dictyostelium discoideum

Promotor(s): prof.dr. P.J.M. van Haastert

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Contact: Wouter van Egmond, tel. 050-363 4206, e-mail: w.n.van.egmond@rug.nl

Roco eiwitten en hun functies

De Roco familie is een groep recent beschreven signaaleiwitten. Eén van deze eiwitten is betrokken bij de ontwikkeling van de ziekte Parkinson in de mens, maar hoe precies is nog erg onduidelijk.

Om meer te weten te komen over de functies van Roco eiwitten en over de manier waarop signalen in de cel via deze eiwitten worden doorgegeven, zijn tijdens dit onderzoek een aantal functies en biochemische activatiemechanismen van Roco eiwitten in de eencellige slijmschimmel Dictyostelium discoideum bestudeerd.

Het bleek dat sommige Roco eiwitten betrokken zijn bij celdeling en bij de ontwikkeling tot een meercellig organisme, wat een karakteristiek proces is voor Dictyostelium. Een ander eiwit bleek betrokken te zijn bij chemotaxis en electrotaxis; het bewegen in de richting van een chemisch of, respectievelijk, een elektrisch signaal. Beide zijn belangrijke processen in de overlevingsstrategie van deze schimmel.

De manier waarop signalen worden doorgegeven is in twee van deze Roco eiwitten bestudeerd. Het bleek dat de activatiemechanismes sterk overeenkomen met elkaar en met Roco eiwitten in andere organismen. Al deze eiwitten hebben een Roc domein, dat na activatie een intramoleculair signaal doorgeeft aan een kinase domein. Dit domein geef het signaal verder door aan een ander eiwit door middel van phosphorylering. Het hier beschreven onderzoek maakt duidelijk dat Roco eiwitten zeer diverse functies hebben, maar de biochemische werkwijze waarmee deze eiwitten signalen doorgegeven is erg geconserveerd in de natuur.

Wouter van Egmond (Haaksbergen, 1981) voerde zijn onderzoek uit bij de afdeling Celbiologie van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute. Het onderzoek werd gefinancierd door NWO.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:14
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...