Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Biochemical and functional aspects of GbpC and other roco proteins in Dictyostelium discoideum

12 maart 2010

Promotie: dhr. W.N. van Egmond, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Biochemical and functional aspects of GbpC and other roco proteins in Dictyostelium discoideum

Promotor(s): prof.dr. P.J.M. van Haastert

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Contact: Wouter van Egmond, tel. 050-363 4206, e-mail: w.n.van.egmond@rug.nl

Roco eiwitten en hun functies

De Roco familie is een groep recent beschreven signaaleiwitten. Eén van deze eiwitten is betrokken bij de ontwikkeling van de ziekte Parkinson in de mens, maar hoe precies is nog erg onduidelijk.

Om meer te weten te komen over de functies van Roco eiwitten en over de manier waarop signalen in de cel via deze eiwitten worden doorgegeven, zijn tijdens dit onderzoek een aantal functies en biochemische activatiemechanismen van Roco eiwitten in de eencellige slijmschimmel Dictyostelium discoideum bestudeerd.

Het bleek dat sommige Roco eiwitten betrokken zijn bij celdeling en bij de ontwikkeling tot een meercellig organisme, wat een karakteristiek proces is voor Dictyostelium. Een ander eiwit bleek betrokken te zijn bij chemotaxis en electrotaxis; het bewegen in de richting van een chemisch of, respectievelijk, een elektrisch signaal. Beide zijn belangrijke processen in de overlevingsstrategie van deze schimmel.

De manier waarop signalen worden doorgegeven is in twee van deze Roco eiwitten bestudeerd. Het bleek dat de activatiemechanismes sterk overeenkomen met elkaar en met Roco eiwitten in andere organismen. Al deze eiwitten hebben een Roc domein, dat na activatie een intramoleculair signaal doorgeeft aan een kinase domein. Dit domein geef het signaal verder door aan een ander eiwit door middel van phosphorylering. Het hier beschreven onderzoek maakt duidelijk dat Roco eiwitten zeer diverse functies hebben, maar de biochemische werkwijze waarmee deze eiwitten signalen doorgegeven is erg geconserveerd in de natuur.

Wouter van Egmond (Haaksbergen, 1981) voerde zijn onderzoek uit bij de afdeling Celbiologie van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute. Het onderzoek werd gefinancierd door NWO.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...