Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Biochemical and functional aspects of GbpC and other roco proteins in Dictyostelium discoideum

12 maart 2010

Promotie: dhr. W.N. van Egmond, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Biochemical and functional aspects of GbpC and other roco proteins in Dictyostelium discoideum

Promotor(s): prof.dr. P.J.M. van Haastert

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Contact: Wouter van Egmond, tel. 050-363 4206, e-mail: w.n.van.egmond@rug.nl

Roco eiwitten en hun functies

De Roco familie is een groep recent beschreven signaaleiwitten. Eén van deze eiwitten is betrokken bij de ontwikkeling van de ziekte Parkinson in de mens, maar hoe precies is nog erg onduidelijk.

Om meer te weten te komen over de functies van Roco eiwitten en over de manier waarop signalen in de cel via deze eiwitten worden doorgegeven, zijn tijdens dit onderzoek een aantal functies en biochemische activatiemechanismen van Roco eiwitten in de eencellige slijmschimmel Dictyostelium discoideum bestudeerd.

Het bleek dat sommige Roco eiwitten betrokken zijn bij celdeling en bij de ontwikkeling tot een meercellig organisme, wat een karakteristiek proces is voor Dictyostelium. Een ander eiwit bleek betrokken te zijn bij chemotaxis en electrotaxis; het bewegen in de richting van een chemisch of, respectievelijk, een elektrisch signaal. Beide zijn belangrijke processen in de overlevingsstrategie van deze schimmel.

De manier waarop signalen worden doorgegeven is in twee van deze Roco eiwitten bestudeerd. Het bleek dat de activatiemechanismes sterk overeenkomen met elkaar en met Roco eiwitten in andere organismen. Al deze eiwitten hebben een Roc domein, dat na activatie een intramoleculair signaal doorgeeft aan een kinase domein. Dit domein geef het signaal verder door aan een ander eiwit door middel van phosphorylering. Het hier beschreven onderzoek maakt duidelijk dat Roco eiwitten zeer diverse functies hebben, maar de biochemische werkwijze waarmee deze eiwitten signalen doorgegeven is erg geconserveerd in de natuur.

Wouter van Egmond (Haaksbergen, 1981) voerde zijn onderzoek uit bij de afdeling Celbiologie van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute. Het onderzoek werd gefinancierd door NWO.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....