Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Development of sucking patterns in preterm infants

10 maart 2010

Promotie: mw. S.P. da Costa, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Development of sucking patterns in preterm infants

Promotor(s): prof.dr. A.F. Bos

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Afwijkend zuigpatroon maakt drinken moeilijk voor vroeg geboren baby’s

Te vroeg geboren kinderen hebben vaak moeite met leren drinken. In de meeste ziekenhuizen in Nederland begint men ongeveer zes weken voor de uitgerekende datum om het kind zelf te leren drinken. Langer wachten zou de zuigontwikkeling vertragen of zelfs belemmeren. Promovenda Saakje da Costa onderzocht de ontwikkeling van zuigpatronen bij te vroeg geboren baby’s. Ze pleit ervoor per kind te meten of het toe is aan orale voeding.

Da Costa onderzocht een groep van ruim zestig te vroeg geboren baby’s vanaf het moment dat ze begonnen te drinken tot tien weken na de uitgerekende datum. Door kaak- en tongbewegingen te meten ontdekte de promovenda dat te vroeg geboren kinderen, in vergelijking met op tijd geboren, gezonde baby’s, een verstoord zuigpatroon laten zien. Te vroeg geboren baby’s blijken moeite te hebben om hun ademhaling te combineren met het zuigen en slikken tijdens het drinken. Verder hebben ze vaak moeite om het zuigen vol te houden, en vertonen ze niet dezelfde ritmische bewegingen van kaken en tong als in een normaal zuigpatroon. In de groep te vroeg geboren kinderen bleken bovendien verschillen te bestaan tussen baby’s met een normaal en met een te laag geboortegewicht voor de zwangerschapsduur. Die laatste groep heeft vaak extra aandacht nodig om goed te leren drinken.

Saakje da Costa (Amsterdam, 1952) studeerde logopedie in Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek vanuit het Lectoraat Transparante Zorgverlening van de Hanzehogeschool Groningen in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen. Het onderzoek werd door hetzelfde lectoraat gefinancierd. Da Costa is docent logopedie aan de Academie voor Gezondheidsstudies van de Hanzehogeschool Groningen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws