Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Explaining long- run economic development in Africa. Do initial conditions matter?

11 maart 2010

Promotie: mw. J. Bolt, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Explaining long- run economic development in Africa. Do initial conditions matter?

Promotor(s): prof.dr. B.W. Lensink, prof.dr. H.H. van Ark

Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

Contact: Jutta Bolt, tel. 050-363 8344, e-mail: j.bolt@rug.nl

Economische startpositie Afrikaanse landen ongelijk

Afrikaanse landen verschillen nogal van elkaar wat de economische groei en het inkomen per hoofd van de bevolking betreft. Promovenda Jutta Bolt analyseerde deze situatie in Afrika bezuiden de Sahara door de economische en institutionele ontwikkelingen vanuit een historisch perspectief te volgen. De nadruk in het onderzoek lag hierbij op de invloed van ‘initiële condities’ in de periodes vóór en tijdens de kolonisatie. Prekoloniale en koloniale geschiedenis blijken beide belangrijk voor het verklaren van de economische en institutionele ontwikkeling op lange termijn. In prekoloniale samenlevingen waar zowel staatsstructuren als lokale organisatiestructuren reeds bestonden, konden zich later sterkere democratische structuren en rechtssystemen ontwikkelen. Daarnaast blijken samenlevingen waar autochtone slavernij - te onderscheiden van de Europese slavenhandel - wijdverspreid was, slechter te presteren. Dat geldt zowel op het gebied van de institutionele karakteristieken als op het gebied van inkomensontwikkeling. Koloniale scholingscijfers blijken een positieve invloed te hebben op scholingscijfers en inkomensontwikkeling van Afrikaanse landen na de onafhankelijkheid. Ten slotte blijkt ook dat een koloniale band tot op de dag van vandaag de investeringspatronen tussen de betreffende landen positief beïnvloed.

Jutta Bolt (Leens, 1977) studeerde algemene economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de vakgroep International Economics and Business van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde en onderzoeksschool SOM. Tegenwoordig werkt Bolt bij het Centrum voor Onderzoek naar de Economie van de Lagere Overheden van de RUG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...