Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Masterstudenten Van Emmerik, Sjouke en Zents in NJB: Nederlandsche Bank aansprakelijk voor gevolgen DSB debâcle

26 februari 2010

In hun artikel in het Nederlands Juristenblad onder de titel ‘Kan ook de scheidsrechter een rode kaart krijgen?’ onderzoeken Bart-Jaap van Emmerik, Daniël Sjouke en Jasper Zents of de toezichthouders De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten vanwege falend toezicht aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de schadelijke gevolgen van het faillissement van DSB Bank.

Zij komen tot de conclusie dat DNB vanwege het niet ingrijpen op diverse momenten waarop dat noodzakelijk was, zodanig haar zorgplicht heeft geschonden, dat zij aansprakelijk is te achten. Daarbij spelen volgens de auteurs de lessen die DNB had moeten trekken uit het faillissement van Van der Hoop mede een rol.

Wat de AFM betreft komen de schrijvers tot een andere conclusie: gezien haar rol als toezichthouder en de rechtspraak van de Hoge Raad kan de AFM niet met succes aansprakelijk worden gesteld.

De auteurs bespreken ook nog de oproep van Pieter Lakeman aan de rekeninghouders van DSB Bank om de tegoeden op te vragen. Zij beoordelen die oproep weliswaar als 'ongehoord', maar menen dat onvoldoende grond is om tot aansprakelijkheid van Lakeman te kunnen concluderen.

De schrijvers zijn masterstudenten rechtsgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hun artikel is een bewerking van een paper, geschreven in het kader van het seminaar Corporate Litigation. Het artikel is verschenen in aflevering 8 van het NJB van 26 februari 2010, pagina's 479-483.
Laatst gewijzigd:22 januari 2024 09:31

Meer nieuws

  • 12 januari 2024

    Leon Verstappen gedecoreerd tijdens jubileumcongres

    Leon Verstappen (Meijel, 1965), hoogleraar Notarieel Recht aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, is vrijdag 12 januari verrast met een Koninklijke Onderscheiding in de categorie Officier in de Orde van Oranje Nassau...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

  • 05 december 2023

    Botsende mensenrechten: hoever mogen demonstranten gaan?

    Snelwegblokkades, anti-abortusdemonstranten en fakkelzwaaiers bij politici thuis. Het recht om te demonstreren is een groot goed, maar soms schuurt het met andere mensenrechten. Noor Swart onderzoekt voor haar proefschrift het Nederlandse...