Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Intensive insulin therapy and glucose management. Studies with the inplantable pump and a glucose sensor

24 februari 2010

Promotie: mw. S.J.J. Logtenberg, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Intensive insulin therapy and glucose management. Studies with the inplantable pump and a glucose sensor
Promotor(s): prof.dr. H.J.G. Bilo, prof.dr. R.O.B. Gans
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Inwendige insulinepomp effectief bij diabetes type 1

Om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden, moeten veel patiënten met diabetes zichzelf insuline toedienen. Sommige patiënten gebruiken hiervoor een pompje, dat ze 24 uur per dag dragen. Het geeft in het onderhuidse buikvet continu een beetje insuline af. Sinds begin jaren 1980 worden naast uitwendige ook inwendige insulinepompjes gebruikt.

Promovenda Susan Logtenberg onderzocht de effectiviteit en betrouwbaarheid van de inwendige insulinepomp. Ze concludeert dat patiënten met diabetes type 1 hun bloedsuikerspiegel met het nieuwe hulpmiddel beter kunnen reguleren dan met andere vormen van therapie. Ook verbetert de kwaliteit van leven van de patiënten. In vergelijking met andere therapievormen is de inwendige pomp wel duur.

Om de juiste hoeveel insuline te kunnen toedienen, moeten patiënten zeer regelmatig hun bloedsuikerspiegel controleren. De vingerprik is een veelgebruikte methode. Sinds enige tijd zijn er ook sensoren beschikbaar die de suikerspiegel continu kunnen meten. Wanneer de glucosewaarde te laag wordt, maakt de sensor een piepgeluid. De patiënt kan dan de insulinetoediening aanpassen of bijvoorbeeld wat eten. Patiënten met een inwendige insulinepomp zijn zeer tevreden met de sensor, zo blijkt uit het onderzoek van Logtenberg. De sensor zorgt er echter niet voor dat de bloedwaarden stabieler worden dan bij controle met bijvoorbeeld de vingerprik. Verder blijkt de sensor niet nauwkeurig genoeg voor gebruik op de intensive care, bij patiënten die een hartoperatie hebben ondergaan.

Susan Logtenberg (Wijhe, 1980) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan het Diabetes Kenniscentrum van de Isala Klinieken te Zwolle in samenwerking met de afdeling Inwendige Geneeskunde van UMCG. Het onderzoek werd mede gefinancierd door Medtronic, de maker van de inwendige insulinepomp. Logtenberg is in opleiding tot internist in de Isala Klinieken te Zwolle.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....