Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Intensive insulin therapy and glucose management. Studies with the inplantable pump and a glucose sensor

24 februari 2010

Promotie: mw. S.J.J. Logtenberg, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Intensive insulin therapy and glucose management. Studies with the inplantable pump and a glucose sensor
Promotor(s): prof.dr. H.J.G. Bilo, prof.dr. R.O.B. Gans
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Inwendige insulinepomp effectief bij diabetes type 1

Om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden, moeten veel patiënten met diabetes zichzelf insuline toedienen. Sommige patiënten gebruiken hiervoor een pompje, dat ze 24 uur per dag dragen. Het geeft in het onderhuidse buikvet continu een beetje insuline af. Sinds begin jaren 1980 worden naast uitwendige ook inwendige insulinepompjes gebruikt.

Promovenda Susan Logtenberg onderzocht de effectiviteit en betrouwbaarheid van de inwendige insulinepomp. Ze concludeert dat patiënten met diabetes type 1 hun bloedsuikerspiegel met het nieuwe hulpmiddel beter kunnen reguleren dan met andere vormen van therapie. Ook verbetert de kwaliteit van leven van de patiënten. In vergelijking met andere therapievormen is de inwendige pomp wel duur.

Om de juiste hoeveel insuline te kunnen toedienen, moeten patiënten zeer regelmatig hun bloedsuikerspiegel controleren. De vingerprik is een veelgebruikte methode. Sinds enige tijd zijn er ook sensoren beschikbaar die de suikerspiegel continu kunnen meten. Wanneer de glucosewaarde te laag wordt, maakt de sensor een piepgeluid. De patiënt kan dan de insulinetoediening aanpassen of bijvoorbeeld wat eten. Patiënten met een inwendige insulinepomp zijn zeer tevreden met de sensor, zo blijkt uit het onderzoek van Logtenberg. De sensor zorgt er echter niet voor dat de bloedwaarden stabieler worden dan bij controle met bijvoorbeeld de vingerprik. Verder blijkt de sensor niet nauwkeurig genoeg voor gebruik op de intensive care, bij patiënten die een hartoperatie hebben ondergaan.

Susan Logtenberg (Wijhe, 1980) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan het Diabetes Kenniscentrum van de Isala Klinieken te Zwolle in samenwerking met de afdeling Inwendige Geneeskunde van UMCG. Het onderzoek werd mede gefinancierd door Medtronic, de maker van de inwendige insulinepomp. Logtenberg is in opleiding tot internist in de Isala Klinieken te Zwolle.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws