Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The evolution of spiral galaxies in clusters

05 februari 2010

Promotie: mw. E. Kutdemir, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The evolution of spiral galaxies in clusters

Promotor(s): prof.dr. R.F. Peletier

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Contact: Elif Kutdemir, tel. 050-363 4098, e-mail: kutdemir@astro.rug.nl

Evolutie spiraalvormige melkwegstelsels in clusters

Spiraalvormige melkwegstelsels in gebieden met een hoge dichtheid worden efficiënt omgevormd tot vroeg-type, voornamelijk lensvormige, melkwegstelsels. In haar proefschrift kijkt Elif Kutdemir naar verre clusters (roodverschuiving ~ 0.4)waar deze processen nog volop gaande zijn. De focus ligt op het gas in melkwegstelsels, omdat de distributie en bewegingen daarvan gevoelig zijn voor externe invloeden. Door onregelmatigheden in de kinematica van het gas te bestuderen, proberen we de aard van de interacties in clusters van melkwegstelsels te begrijpen. Om de onregelmatigheid van snelheidsvelden te meten, definiëren we een aantal parameters met drempelwaarden die gebaseerd zijn op nabije, onverstoorde melkwegstelsels. Hiermee vergelijken we melkwegstelsels in en buiten clusters in het verre heelal. Deze blijken opmerkelijk veel overeenkomst te vertonen, wat aangeeft dat de schijven van geïsoleerde stelsels met een roodverschuiving van ~ 0.4 nog gevormd worden. Als we ze vergelijken met stelsels met een hogere roodverschuiving (z ~ 2), dan blijken deze verder weg gelegen stelsels onregelmatigere snelheidsvelden te hebben. In het tweede deel van dit proefschrift introduceren we een nieuwe manier om sterpopulaties in vroeg-type melkwegstelsels te bestuderen. Met behulp van data van de Spitzer ruimtetelescoop vinden we de volgende resultaten: (i) Elliptische melkwegstelsels volgen een nauwe relatie tussen 3.6-4.5 μm kleur en massa, maar de 3.6-4.5 μm kleur wordt blauwer voor hogere massa’s, in tegenstelling tot andere kleuren. (ii) De 3.6-4.5 μm kleur kan samen met de Mgb index gebruikt worden om de ontaarding van leeftijd en metaalgehalte in vroeg-type stelsels op te heffen.

Elif Kutdemir (Ankara, 1978) studeerde sterrenkunde aan de universiteit van Ankara. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Kapteyn Institute (RUG) en het Institut für Astrophysic (Göttingen), en gefinancierd door het Kapteyn Institute, Deutsch Forschungsgemeinschaft (DFG), Volkswagen Foundation en NWO.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...