Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

High dimensional data analysis for new insight in ovarian cancer phenotypes

03 februari 2010

Promotie: dhr. R.S.N. Fehrmann, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: High dimensional data analysis for new insight in ovarian cancer phenotypes

Promotor(s): prof.dr. A.G.J. van der Zee, prof.dr. E.G.E. de Vries

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Nieuwe genen eierstokkanker in kaart

Eierstokkanker is de vijfde oorzaak van kankergerelateerde sterfte van vrouwen in Europa. De ziekte komt relatief weinig voor en wordt vaak pas in een laat stadium ontdekt. Bovendien zijn bestaande therapieën - veelal een combinatie van chirurgisch verwijderen van de tumor en chemotherapie - nog weinig doeltreffend.

Promovendus Rudolf Fehrmann ging op zoek naar genetische kenmerken van eierstokkanker, die kunnen helpen subtypen van elkaar te onderscheiden. Zo kunnen diagnose en behandeling mogelijk worden verbeterd. Hiertoe stelde Fehrmann gen-expressieprofielen op. Hij vond 86 genen die geassocieerd zijn met de overlevingskansen van patiënten met eierstokkanker. De promovendus laat verder zien dat gen-expressie een proces is dat beïnvloed wordt door een vrij beperkte set van zogenaamde ‘Transcriptional System Regulators’ (TSR’s). Het expressieprofiel van een individuele microarray kan worden voorspeld op grond van slechts 50 TSR scores (TSR-profiling). Hierdoor kan het signaal van duizenden individuele genen in slechts 50 TSR scores worden samengevat.

Rudolf Fehrmann (Stadskanaal, 1979) studeerde technische cognitiewetenschappen en geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdelingen Interne Geneeskunde en Obstetrie en Gynaecologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Fehrmann begint binnenkort als AIOS Interne Geneeskunde te Emmen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...

 • 01 juni 2018

  Negen onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 86 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Maar liefst negen hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); aan vier verschillende faculteiten. Met de beurs kunnen de vier vrouwelijke...