Planetoïde vernoemd naar Aletta Jacobs
Sinds afgelopen zaterdag cirkelen vier nieuwe 'Nederlandse' planetoïden rond in ons zonnestelsel. Ze zijn vernoemd naar de eerste Nederlandse vrouwelijke arts en voorvechtster van het vrouwenkiesrecht Aletta Jacobs, de 17e-eeuwse meesterschilder Pieter Jansz. Saenredam (bekend van zijn realistische kerkinterieuren), de 17e-eeuwse dominee en taalpurist Samuel Ampzing en de 18e/19e-eeuwse Leidse medicus, dichter en lector in de Natuurlijke Historie aan de Leidse universiteit dr. Joannes le Francq van Berkhey.
De vernoemingen geschiedden door de Amerikaanse astronoom van Nederlandse afkomst Tom Gehrels, op voordracht van de Haarlemse wetenschapsjournalist Carl Koppeschaar en Loes Timmerman. De Internationale Astronomische Unie (IAU) heeft de voorstellen op zaterdag 30 januari - traditioneel bij Volle Maan - bekrachtigd.
De Rijksuniversiteit Groningen is zeer vereerd met vernoeming naar Aletta Jacobs. Aletta H. Jacobs (Sappemeer, 1854) werd in 1871 als medisch student ingeschreven bij Groningse universiteit. Zij werd daarmee de eerste vrouwelijke student in Nederland.
De vier planetoïden bewegen zich op honderden miljoenen kilometer afstand van de zon in de ruimte tussen de planeten Mars en Jupiter. Dat is het gebied in ons zonnestelsel waar honderdduizenden kleinere rotsblokken rondcirkelen. Een planetoïde kan in omvang verschillen van een kleine kei tot een heuse miniplaneet met een diameter van 1000 kilometer.
De diameters van de planetoïden Alettajacobs, Saenredam, Ampzing en Berkhey bedragen naar schatting 4 à 5 km. Ze draaien in 2,6 tot 4,4 jaar om de zon.
Uitgebreide achtergrondinformatie is te vinden op de website Astronet:
www.astronet.nl/aletta.html
www.astronet.nl/saenredam.html
www.astronet.nl/ampzing.html
www.astronet.nl/berkhey.html
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:58 |
Meer nieuws
-
01 februari 2023
24 faculteiten van 4TU en RUG bundelen krachten in integraal plan om technieksector te versterken
Op 1 februari 2023 hebben de techniekdecanen van de vier Technische Universiteiten (4TU) en de Rijksuniversiteit Groningen een Integraal Sectorplan Techniek ingediend bij het Ministerie van OCW. De ambitie van het plan is een versterking van de...
-
31 januari 2023
Van afvalstoffen naar duurzame kerosine
Erik Heeres is geen klassieke wetenschapper. De geboren Pekelder ontwikkelde zich van tiener met een scheikundedoos tot succesvol projectleider van grote Nederlandse en Europese onderzoeksconsortia. Nog altijd heeft de hoogleraar Chemische...
-
20 januari 2023
Carmem M. Gilardoni wins the Ehrenfest-Afanassjewa thesis prize 2022
Carmem M. Gilardoni wins the Ehrenfest-Afanassjewa thesis prize 2022