Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Population based glaucoma screening

06 januari 2010

Promotie: dhr. R. Stoutenbeek, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Population based glaucoma screening

Promotor(s): mw. prof.dr. J.M.M. Hooijmans, prof.dr. P.T.V.M. de Jong

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Bevolkingsonderzoek glaucoom mogelijk door de opticiën te doen

Glaucoom is een veel voorkomende oogziekte die leidt tot gezichtsvelduitval en die uiteindelijk blindheid kan veroorzaken. Beginnende gezichtsvelduitval blijft vaak onopgemerkt; veel patiënten ontdekken de ziekte pas nadat er al uitgebreide schade is opgetreden. Bij bezoek aan een oogarts, optometrist of opticien worden veel mensen gecontroleerd op beginnend glaucoom. Systematische preventieve screening zou een betere aanpak ter vermindering van het probleem zijn, maar is nog erg duur.

Remco Stoutenbeek vergeleek verschillende methodes om op glaucoom te screenen, onderzocht manieren om de screening nauwkeuriger te maken, en bracht de mogelijkheden van systematische screening in kaart. Hij concludeert dat de bestaande methodes niet nauwkeurig genoeg zijn om op grote schaal toe te passen. Uit een van de studies blijkt dat het overgrote deel van de 40+-bevolking regelmatig een opticiën bezoekt, en dat opticiëns bereid zijn om aan een screeningsprogramma mee te werken. Daarom lijkt bevolkingsonderzoek via het bestaande netwerk van opticiëns een goede mogelijkheid.

Remco Stoutenbeek (Deventer, 1978) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Oogheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Stoutenbeek blijft ook na zijn promotie werkzaam als oogarts in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....