Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Population based glaucoma screening

06 januari 2010

Promotie: dhr. R. Stoutenbeek, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Population based glaucoma screening

Promotor(s): mw. prof.dr. J.M.M. Hooijmans, prof.dr. P.T.V.M. de Jong

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Bevolkingsonderzoek glaucoom mogelijk door de opticiën te doen

Glaucoom is een veel voorkomende oogziekte die leidt tot gezichtsvelduitval en die uiteindelijk blindheid kan veroorzaken. Beginnende gezichtsvelduitval blijft vaak onopgemerkt; veel patiënten ontdekken de ziekte pas nadat er al uitgebreide schade is opgetreden. Bij bezoek aan een oogarts, optometrist of opticien worden veel mensen gecontroleerd op beginnend glaucoom. Systematische preventieve screening zou een betere aanpak ter vermindering van het probleem zijn, maar is nog erg duur.

Remco Stoutenbeek vergeleek verschillende methodes om op glaucoom te screenen, onderzocht manieren om de screening nauwkeuriger te maken, en bracht de mogelijkheden van systematische screening in kaart. Hij concludeert dat de bestaande methodes niet nauwkeurig genoeg zijn om op grote schaal toe te passen. Uit een van de studies blijkt dat het overgrote deel van de 40+-bevolking regelmatig een opticiën bezoekt, en dat opticiëns bereid zijn om aan een screeningsprogramma mee te werken. Daarom lijkt bevolkingsonderzoek via het bestaande netwerk van opticiëns een goede mogelijkheid.

Remco Stoutenbeek (Deventer, 1978) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Oogheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Stoutenbeek blijft ook na zijn promotie werkzaam als oogarts in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws