Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Population based glaucoma screening

06 januari 2010

Promotie: dhr. R. Stoutenbeek, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Population based glaucoma screening

Promotor(s): mw. prof.dr. J.M.M. Hooijmans, prof.dr. P.T.V.M. de Jong

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Bevolkingsonderzoek glaucoom mogelijk door de opticiën te doen

Glaucoom is een veel voorkomende oogziekte die leidt tot gezichtsvelduitval en die uiteindelijk blindheid kan veroorzaken. Beginnende gezichtsvelduitval blijft vaak onopgemerkt; veel patiënten ontdekken de ziekte pas nadat er al uitgebreide schade is opgetreden. Bij bezoek aan een oogarts, optometrist of opticien worden veel mensen gecontroleerd op beginnend glaucoom. Systematische preventieve screening zou een betere aanpak ter vermindering van het probleem zijn, maar is nog erg duur.

Remco Stoutenbeek vergeleek verschillende methodes om op glaucoom te screenen, onderzocht manieren om de screening nauwkeuriger te maken, en bracht de mogelijkheden van systematische screening in kaart. Hij concludeert dat de bestaande methodes niet nauwkeurig genoeg zijn om op grote schaal toe te passen. Uit een van de studies blijkt dat het overgrote deel van de 40+-bevolking regelmatig een opticiën bezoekt, en dat opticiëns bereid zijn om aan een screeningsprogramma mee te werken. Daarom lijkt bevolkingsonderzoek via het bestaande netwerk van opticiëns een goede mogelijkheid.

Remco Stoutenbeek (Deventer, 1978) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Oogheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Stoutenbeek blijft ook na zijn promotie werkzaam als oogarts in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...