Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

GGDC Research Memorandum Nr. 113

11 januari 2010

Title: Comparing Productivity in the Netherlands, France, UK and US, ca. 1910: A new PPP benchmark and its implications for changing economic leadership

Author(s): Ewout Frankema , Jan-Pieter Smits and Pieter Woltjer

Abstract: This paper presents a new benchmark of output and relative prices (PPPs) for agriculture, mining and five manufacturing branches in the US, UK, France and the Netherlands around 1910. The Fisher-weighted PPPs are constructed according to the industry-of-origin approach in order to assess comparative levels of output per worker. The sectoral estimates are subsequently used to build up a comparison of output per worker and per head at the total economy level. Our main findings are that the levels of labour productivity and per capita GDP in the Western European countries relative to the US have been overestimated in the literature so far. Backward projection into the nineteenth century sheds new light on the timing of the take-over in productivity and income leadership between the Netherlands, UK and US. In terms of GDP per capita, the US took over the UK between 1879 and 1899, while in terms of labour productivity the US was already world leader around 1850. Also the Dutch economy seems to have lost its economic leadership earlier than hitherto has been assumed.

Date: January 2010 | Full Text | Appendices B, C1, C2, C3

Laatst gewijzigd:10 november 2016 13:37

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Als online consument switcht van smartphone naar pc is de aankoop nabij

  De smartphone speelt een niet te onderschatten rol bij ons online shoppen. Veel consumenten beginnen hun zoektocht op een telefoon of tablet, raken overtuigd van een product en stappen daarna over naar een minder mobiel apparaat (zoals pc of laptop)...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...