Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

GGDC Research Memorandum Nr. 113

11 januari 2010

Title: Comparing Productivity in the Netherlands, France, UK and US, ca. 1910: A new PPP benchmark and its implications for changing economic leadership

Author(s): Ewout Frankema , Jan-Pieter Smits and Pieter Woltjer

Abstract: This paper presents a new benchmark of output and relative prices (PPPs) for agriculture, mining and five manufacturing branches in the US, UK, France and the Netherlands around 1910. The Fisher-weighted PPPs are constructed according to the industry-of-origin approach in order to assess comparative levels of output per worker. The sectoral estimates are subsequently used to build up a comparison of output per worker and per head at the total economy level. Our main findings are that the levels of labour productivity and per capita GDP in the Western European countries relative to the US have been overestimated in the literature so far. Backward projection into the nineteenth century sheds new light on the timing of the take-over in productivity and income leadership between the Netherlands, UK and US. In terms of GDP per capita, the US took over the UK between 1879 and 1899, while in terms of labour productivity the US was already world leader around 1850. Also the Dutch economy seems to have lost its economic leadership earlier than hitherto has been assumed.

Date: January 2010 | Full Text | Appendices B, C1, C2, C3

Laatst gewijzigd:10 november 2016 13:37

Meer nieuws

 • 14 juni 2018

  Bringing Physical Internet to life

  Van maandag 18 tot vrijdag 22 juni vindt het vijfde internationale Physical Internet congres (#IPIC2018) plaats in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert dit congres samen met de logistieke sector. Meer dan 250 wetenschappers en vertegenwoordigers...

 • 11 juni 2018

  Een nieuw tijdperk voor organisationele relaties | Oratie David Langley | Dinsdag 19 juni

  Nieuwe, veelbelovende internet-afhankelijke technologieën zoals digital fabrication, internet of things, blockchain en distributed artificial Intelligence worden steeds populairder. Prof. David Langley geeft in zijn oratie een toelichting op zijn ideeën...

 • 08 juni 2018

  Lara Lobschat wint MOA Insights Scientist Award

  Lara Lobschat heeft de MOA Insights Scientist Award gewonnen. De universitair docent Marketing kreeg de prijs voor haar proefschrift over online communicatie. Vanwege de praktische relevantie kreeg ze voor haar onderzoek eerder een ‘early career grant’...