Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Terug naar de toekomst

26 januari 2010

Oratie: dhr. prof.dr. G.P.A. Smit, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Titel: Terug naar de toekomst
Leeropdracht: Kindergeneeskunde, i.h.b. de metabole ziekten
Faculteit: Medische Wetenschappen

Dankzij steeds beter wordende behandelmethoden kunnen patiënten met metabole ziekten nu veel ouder worden dan enkele decennia geleden. Nu patiënten niet meer op jonge leeftijd overlijden openbaren zich echter op latere leeftijd tal van complicaties die vroeger niet bekend waren. Mortaliteit is hiermee veranderd in morbiditeit. Omdat metabole ziekten (stofwisselingsziekten) altijd zeldzame ziekten zullen blijven, is door het geringe aantal patiënten per metabool centrum de ervaring zelfs in academische centra te gering om een uitspraak te kunnen doen over het klinisch beloop en de complicaties op latere leeftijd. Om dit klinisch beloop vast te kunnen stellen en consensusrichtlijnen voor follow-up en behandeling te kunnen ontwikkelen, is retro- en prospectief onderzoek in internationale studies onontbeerlijk: “Terug naar de toekomst” is daarom de titel van de oratie van prof. Smit. Dit onderzoek naar oorzaken en nieuwe behandelopties kan vaak niet direct aan de patiënten zelf worden onderzocht. Om die reden zijn en worden specifieke transgene diermodellen met deze metabole ziekten ontwikkeld. De resultaten van onderzoek aan deze diermodellen worden vervolgens weer terug vertaald in therapeutische termen naar de patiënten.

De leerstoel Kindergeneeskunde, in het bijzonder de metabole ziekten is ingesteld door de Stichting Metakids als Metakidsleerstoel.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...