Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Terug naar de toekomst

26 januari 2010

Oratie: dhr. prof.dr. G.P.A. Smit, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Titel: Terug naar de toekomst
Leeropdracht: Kindergeneeskunde, i.h.b. de metabole ziekten
Faculteit: Medische Wetenschappen

Dankzij steeds beter wordende behandelmethoden kunnen patiënten met metabole ziekten nu veel ouder worden dan enkele decennia geleden. Nu patiënten niet meer op jonge leeftijd overlijden openbaren zich echter op latere leeftijd tal van complicaties die vroeger niet bekend waren. Mortaliteit is hiermee veranderd in morbiditeit. Omdat metabole ziekten (stofwisselingsziekten) altijd zeldzame ziekten zullen blijven, is door het geringe aantal patiënten per metabool centrum de ervaring zelfs in academische centra te gering om een uitspraak te kunnen doen over het klinisch beloop en de complicaties op latere leeftijd. Om dit klinisch beloop vast te kunnen stellen en consensusrichtlijnen voor follow-up en behandeling te kunnen ontwikkelen, is retro- en prospectief onderzoek in internationale studies onontbeerlijk: “Terug naar de toekomst” is daarom de titel van de oratie van prof. Smit. Dit onderzoek naar oorzaken en nieuwe behandelopties kan vaak niet direct aan de patiënten zelf worden onderzocht. Om die reden zijn en worden specifieke transgene diermodellen met deze metabole ziekten ontwikkeld. De resultaten van onderzoek aan deze diermodellen worden vervolgens weer terug vertaald in therapeutische termen naar de patiënten.

De leerstoel Kindergeneeskunde, in het bijzonder de metabole ziekten is ingesteld door de Stichting Metakids als Metakidsleerstoel.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....