Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Diffuse neutral hydrogen in the local universe

29 januari 2010

Promotie: dhr. A. Popping, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Diffuse neutral hydrogen in the local universe
Promotor(s): prof.dr. J.M. van der Hulst
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Contact: Attila Popping, tel. 00 33 495 04 4100, e-mail: attila.popping@oamp.fr, popping@astro.rug.nl

Diffuus neutraal waterstof in het Nabije Universum

Sinds enkele jaren zijn er steeds meer aanwijzingen dat niet alle materie zich in sterrenstelsels bevindt. Sterrenstelsels zijn slechts de gebieden met de hoogste dichtheid in een onderliggend uitgestrekt Kosmisch Web. Om de evolutie van het heelal en stelsels beter te begrijpen is het in beeld brengen van deze structuur essentieel. Niet alleen worden daar stelsels gevormd, maar er vindt ook de interactie plaats tussen stelsels en het omliggende Inter Galactisch medium, die de levensloop van stelsels bepaalt.

Numerieke simulaties voorspellen dat het Kosmisch Web bestaat uit uitgestrekte en diffuse gasfilamenten. Met de huidige telescopen zijn die echter erg moeilijk te detecteren. Attila Popping onderzocht de diffuse systemen in het Inter Galactisch medium door gebruik te maken van simulaties en de 21-cm emissie lijn van neutraal waterstof. Hij gebruikt daarbij een geavanceerde numerieke simulatie, waaruit de verdeling van neutraal waterstof wordt gereconstrueerd. De statistische eigenschappen vergeleek hij met de statistieken van eerdere waarnemingen.

Observaties door de Westerbork en Parkes radiotelescopen worden gebruikt om neutraal waterstof direct waar te nemen. De verschillende data-sets beschrijven hetzelfde gebied aan de hemel en zijn uitermate geschikt om diffuse gasklompen te detecteren. In de observaties ontdekte Popping 16 nieuwe detecties van neutraal waterstof met een zeer lage helderheid, die niet aan een bestaand stelsel verbonden kunnen worden. Deze nieuwe detecties zijn mogelijk componenten van het Kosmisch Web.

Attila Popping (Groningen, 1981) studeerde sterrenkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kapteyn Instituut van de RUG en gefinancierd door NWO. Popping gaat verder als postdoc bij het Laboratoire d'Astrophysique de Marseille.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....