Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Diffuse neutral hydrogen in the local universe

29 januari 2010

Promotie: dhr. A. Popping, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Diffuse neutral hydrogen in the local universe
Promotor(s): prof.dr. J.M. van der Hulst
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Contact: Attila Popping, tel. 00 33 495 04 4100, e-mail: attila.popping@oamp.fr, popping@astro.rug.nl

Diffuus neutraal waterstof in het Nabije Universum

Sinds enkele jaren zijn er steeds meer aanwijzingen dat niet alle materie zich in sterrenstelsels bevindt. Sterrenstelsels zijn slechts de gebieden met de hoogste dichtheid in een onderliggend uitgestrekt Kosmisch Web. Om de evolutie van het heelal en stelsels beter te begrijpen is het in beeld brengen van deze structuur essentieel. Niet alleen worden daar stelsels gevormd, maar er vindt ook de interactie plaats tussen stelsels en het omliggende Inter Galactisch medium, die de levensloop van stelsels bepaalt.

Numerieke simulaties voorspellen dat het Kosmisch Web bestaat uit uitgestrekte en diffuse gasfilamenten. Met de huidige telescopen zijn die echter erg moeilijk te detecteren. Attila Popping onderzocht de diffuse systemen in het Inter Galactisch medium door gebruik te maken van simulaties en de 21-cm emissie lijn van neutraal waterstof. Hij gebruikt daarbij een geavanceerde numerieke simulatie, waaruit de verdeling van neutraal waterstof wordt gereconstrueerd. De statistische eigenschappen vergeleek hij met de statistieken van eerdere waarnemingen.

Observaties door de Westerbork en Parkes radiotelescopen worden gebruikt om neutraal waterstof direct waar te nemen. De verschillende data-sets beschrijven hetzelfde gebied aan de hemel en zijn uitermate geschikt om diffuse gasklompen te detecteren. In de observaties ontdekte Popping 16 nieuwe detecties van neutraal waterstof met een zeer lage helderheid, die niet aan een bestaand stelsel verbonden kunnen worden. Deze nieuwe detecties zijn mogelijk componenten van het Kosmisch Web.

Attila Popping (Groningen, 1981) studeerde sterrenkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kapteyn Instituut van de RUG en gefinancierd door NWO. Popping gaat verder als postdoc bij het Laboratoire d'Astrophysique de Marseille.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printView this page in: English

Meer nieuws