Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Visualization of metrics and areas of interest on software architecture diagrams

29 januari 2010

Promotie: dhr. H.V. Byelas, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Visualization of metrics and areas of interest on software architecture diagrams
Promotor(s): prof.dr. A.C. Telea
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Contact: via Klazien Offens, tel. 050-363 8079, e-mail: k.m.offens@rug.nl

Nieuwe methoden om overzicht te houden bij het ontwerpen van software

Bij het ontwikkelen van software is het hebben van een goed overzicht over de structuur en de kwaliteit van cruciaal belang. Softwarestructuur wordt afgebeeld door middel van architectuur- en ontwerpdiagrammen. Een diagram presenteert afzonderlijke aspecten, functionaliteit en interacties tussen geselecteerde onderdelen. Dergelijke onderdelen heten areas of interest (AOIs). Een diagram kan meerdere overlappende AOIs bevatten en een AOI kan meerdere diagrammen betreffen. Het is dus niet mogelijk of AOIs effectief af te beelden met behulp van standaard diagramnotaties. Softwarekwaliteit wordt meestal beschreven door middel van softwaremetrieken die berekend zijn op diagram-elementen (functies, klassen, packages en verzamelingen hiervan).

Effectief systeembegrip vereist manieren om meerdere metrieken, gedefinieerd op verschillende elementen, te correleren met systeemstructuur en AOIs.

In zijn proefschrift stelt George Byelas nieuwe methoden voor om AOIs en de metrieken waarmee ze geassocieerd zijn, effectief af te beelden. Hij maakt gebruik van een combinatie van geometrische annotaties, belichting en texturen. Daarmee probeert hij de wijze te imiteren waarop gebruikers AOIs tekenen tijdens ontwerpsessies. Het resultaat zijn visualisatiemethoden die weliswaar gericht zijn op het ontwerp van softwarearchitectuur, maar ook kunnen worden gebruikt voor organisatiediagrammen en ruimtelijke kaarten. Byelas testte zijn methoden in zowel academische als industriële omgevingen.

Heorhiy (George) Byelas (Oekraïne, 1977) studeerde softwaretechnologie aan de TU Eindhoven. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Mathematics and Computer Sciences van de TUE en de afdeling Computer Science van de RUG. Byelas gaat door met onderzoek bij de het Groningen Bioinformatics Centre.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...