Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Hydrogenations and hydro-acylations using homogeneous platinum metal catalysts

22 januari 2010

Promotie: dhr. H. Heeres, 13.15 uur uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Hydrogenations and hydro-acylations using homogeneous platinum metal catalysts

Promotor(s): prof.dr.ir. H.J. Heeres

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Contact: Hans Heeres, tel. 06 22 95 3623, e-mail: h.heeres@rug.nl

Katalysatoren met platina-metalen onderzocht

Platina-metalen kunnen diverse chemische reacties katalyseren en worden daarom veel gebruikt in de chemische industrie. Voor hydrogenering en hydro-acyleringsreacties gebruikte Hans Heeres katalysatoren die gebaseerd zijn op de platina-metalen palladium, rhodium en ruthenium. In zijn proefschrift staat onder andere een ‘one-pot’ katalytische synthese van γ-valerolactone beschreven. Dat is een veelbelovende hernieuwbare grondstof en /of biobrandstof uit suikers (D-glucose, D-fructose, sucrose en cellulose). Hiertoe werd een zure katalysator in combinatie met een hydrogeneringskatalysator (Ru/C) en moleculaire waterstof of mierenzuur gebruikt als de waterstofdonor. Opbrengsten tot 62 mol% aan γ-valerolactone werden behaald.

Hans Heeres (Veendam, 1977) studeerde scheikundige technologie in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Chemische technologie van de RUG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...