Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Hydrogenations and hydro-acylations using homogeneous platinum metal catalysts

22 januari 2010

Promotie: dhr. H. Heeres, 13.15 uur uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Hydrogenations and hydro-acylations using homogeneous platinum metal catalysts

Promotor(s): prof.dr.ir. H.J. Heeres

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Contact: Hans Heeres, tel. 06 22 95 3623, e-mail: h.heeres@rug.nl

Katalysatoren met platina-metalen onderzocht

Platina-metalen kunnen diverse chemische reacties katalyseren en worden daarom veel gebruikt in de chemische industrie. Voor hydrogenering en hydro-acyleringsreacties gebruikte Hans Heeres katalysatoren die gebaseerd zijn op de platina-metalen palladium, rhodium en ruthenium. In zijn proefschrift staat onder andere een ‘one-pot’ katalytische synthese van γ-valerolactone beschreven. Dat is een veelbelovende hernieuwbare grondstof en /of biobrandstof uit suikers (D-glucose, D-fructose, sucrose en cellulose). Hiertoe werd een zure katalysator in combinatie met een hydrogeneringskatalysator (Ru/C) en moleculaire waterstof of mierenzuur gebruikt als de waterstofdonor. Opbrengsten tot 62 mol% aan γ-valerolactone werden behaald.

Hans Heeres (Veendam, 1977) studeerde scheikundige technologie in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Chemische technologie van de RUG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...