Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Hydrogenations and hydro-acylations using homogeneous platinum metal catalysts

22 januari 2010

Promotie: dhr. H. Heeres, 13.15 uur uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Hydrogenations and hydro-acylations using homogeneous platinum metal catalysts

Promotor(s): prof.dr.ir. H.J. Heeres

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Contact: Hans Heeres, tel. 06 22 95 3623, e-mail: h.heeres@rug.nl

Katalysatoren met platina-metalen onderzocht

Platina-metalen kunnen diverse chemische reacties katalyseren en worden daarom veel gebruikt in de chemische industrie. Voor hydrogenering en hydro-acyleringsreacties gebruikte Hans Heeres katalysatoren die gebaseerd zijn op de platina-metalen palladium, rhodium en ruthenium. In zijn proefschrift staat onder andere een ‘one-pot’ katalytische synthese van γ-valerolactone beschreven. Dat is een veelbelovende hernieuwbare grondstof en /of biobrandstof uit suikers (D-glucose, D-fructose, sucrose en cellulose). Hiertoe werd een zure katalysator in combinatie met een hydrogeneringskatalysator (Ru/C) en moleculaire waterstof of mierenzuur gebruikt als de waterstofdonor. Opbrengsten tot 62 mol% aan γ-valerolactone werden behaald.

Hans Heeres (Veendam, 1977) studeerde scheikundige technologie in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Chemische technologie van de RUG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...