Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The use of a birth defects case-control monitoring system in studying the safety of medication use in pregnancy

11 januari 2010

Promotie: mw. M.K. Bakker, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The use of a birth defects case-control monitoring system in studying the safety of medication use in pregnancy

Promotor(s): prof.dr. C.H.C.M. Buys, prof.dr. L.T.W. de Jong-Van den Berg

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Antidepressiva tijdens de zwangerschap verhogen kans op aangeboren afwijkingen

Het gebruik van antidepressiva is in Nederland de afgelopen jaren enorm toegenomen. Ook zwangere vrouwen maken toenemend gebruik van deze medicijnen: tussen 1995 en 2004 is het gebruik meer dan verdubbeld. Recent onderzoek laat zien dat het gebruik van deze antidepressiva tijdens de zwangerschap negatieve gevolgen kan hebben voor het kind. Onder meer de kans op aangeboren afwijkingen neemt toe. Het promotieonderzoek van Marian Bakker naar de veiligheid van medicijngebruik tijdens zwangerschap bevestigt het bestaande beeld en vergroot het inzicht in de problematiek.

Bakker laat zien dat er meer atriumseptumdefecten (een hartafwijking) voorkomen bij baby’s, als de moeder het antidepressivum paroxetine gebruikt in het begin van de zwangerschap. Hiermee bevestigt Bakker resultaten uit eerdere studies. Ook vond Bakker een verband tussen het gebruik van fluoxetine (een ander antidepressivum) tijdens het begin van de zwangerschap en een vernauwing van de kringspier tussen maag en dunne darm bij het kind. Dit verband werd niet eerder aangetoond. Nader onderzoek moet de relatie tussen het gebruik van dit medicijn en de vernauwing van de kringspier verder ophelderen.

Marian Bakker (Sappemeer, 1972) studeerde Biomedische Gezondheidswetenschappen te Nijmegen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Genetica van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Ministerie van VWS. Bakker blijft na haar promotie werkzaam als registratieleider van Eurocat Noord-Nederland in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...