Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Schoon water en droge voeten duurder

Meeste provincies laten autobelasting onveranderd
21 januari 2010

De waterschapslasten stijgen aanzienlijk sterker dan de inflatie. De stijging van de provinciale heffingen is gering. Dit maakt COELO vandaag bekend.

COELO (Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden) is een onderzoeksinstituut verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Waterschapslasten: stijging 3 à 4 keer de inflatie

Waterschappen zorgen voor droge voeten en zuiveren het afvalwater. Elk huishouden betaalt hiervoor een ingezetenenheffing en een zuiveringsheffing. De gemiddelde ingezetenenheffing stijgt dit jaar met 2,57 euro tot 62,63 euro, een verhoging van 4,3 procent. De gemiddelde zuiveringsheffing voor een meerpersoonshuishouden stijgt met ruim 5 euro tot 154 euro (+ 3,4 procent). Beide stijgingen liggen ruim boven de inflatie van circa 1 procent.
Huiseigenaren betalen verder nog een heffing 'gebouwd', een soort waterschaps-ozb. Die is op dit moment nog niet bekend.

Autobelasting provincies stijgt nauwelijks

Provincies heffen één belasting: opcenten op de motorrijtuigenbelasting. Zij dreigen deze belasting kwijt te raken bij de invoering van rekeningrijden. Bovendien bezuinigt het rijk binnenkort honderden miljoenen op het provinciefonds. Toch stijgen de opcenten dit jaar nauwelijks. In acht van de twaalf provincies blijven ze gelijk. Een eigenaar van een auto van 1.000 kilo die rijdt op benzine betaalt in 2010 gemiddeld 54 cent meer dan vorig jaar.

Gemeentelijke heffingen nog niet bekend

Niet alle gemeenten hebben hun tarieven al vastgesteld. Daarom is het op dit moment nog niet te zeggen in welke mate de gemeentelijke lasten zullen stijgen. De stijging van de lasten in grote gemeenten wordt volgende week bekend.

Relatie met andere cijfers

Het CBS publiceert vandaag de stijging van de begrote opbrengst van de lokale belastingen. Die cijfers verschillen van de hierboven gepresenteerde lasten. Opbrengsten stijgen vaak sterker dan lasten, doordat er elk jaar weer meer huishoudens, woningen en auto’s zijn. De opbrengst van de provinciale opcenten op de motorrijtuigenbelasting stijgt bijvoorbeeld veel sterker dan het bedrag per auto, doordat er steeds meer auto’s rondrijden. Opbrengsten zeggen dus weinig over de door huishoudens ervaren lasten.

Noot voor de pers

Meer informatie: Corine Hoeben, tel. 050-3633766 of Maarten Allers, telefoon 050-3633745, e-mail: coelo rug.nl.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:57

Meer nieuws

 • 07 februari 2023

  Pas op: onzichtbare beïnvloeding!

  Of je nu op straat wordt aangesproken, de krant leest of door Instagram scrolt, constant word je beïnvloed. Ook wanneer we ons er niet bewust van zijn, heeft dit effect op onze overtuigingen en ons gedrag. Hoe kan het dat wij zo gemakkelijk te...

 • 07 februari 2023

  Evrim Ursavas receives large EU grant

  Associate professor Evrim Ursavas has received funding by the EU for a new project on the development of a hydrogen market in Greece. The project is called TRIĒRĒS Valley and its main objective is to activate the development of a hydrogen market in...

 • 07 februari 2023

  Evelien Croonen and Gert-Jan Romensen winners of Best Practice in Teaching and Learning Awards

  Last Thursday, February 2nd, assistant professor Evelien Croonen won the jury award for Best Practices in Teaching and Learning at the Faculty of Economics and Business (FEB). Lecturer & postdoctoral researcher Gert-Jan Romensen won the audience...