Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuw wiskundig model voor het ontstaan der soorten

Seksuele voorkeur past zich aan nieuwe omgeving aan
06 januari 2010

In tegenstelling tot wat Darwin dacht, versterken processen van natuurlijke en seksuele selectie elkaar bij de vormen van diersoorten. Dat blijkt uit een wiskundig model dat is opgesteld door drie biologen waaronder de Groningse hoogleraar theoretische biologie prof.dr. Franjo Weissing. Het onderzoek is 18 december 2009 in Science gepubliceerd.

Darwin opperde in zijn beroemde boek 'On the Orgin of Species' het idee dat natuurlijke selectie – dat wil zeggen: aanpassing aan de omgeving – er voor zorgt dat nieuwe soorten ontstaan uit een bestaande soort. Tegenwoordig wordt in de wetenschap echter nog steeds gediscussieerd over de vraag of dit proces tot meer kan leiden dan tot ontstaan van ecotypen – varianten van een soort die zich hebben aangepast aan verschillende ecologische omstandigheden. Het onderscheid tussen soorten gaat verder; er is pas sprake van een aparte soort als wederzijdse paring niet meer vruchtbaar is.

Sander van Doorn (University of Bern, Zwitserland), Pim Edelaar (Estación Biológica de Doñana, Spanje) en Franjo Weissing (Rijksuniversiteit Groningen) laten zien hoe de uitwisseling van genen tussen verschillnde ecotypen wordt verijdeld door een wisselwerking van natuurlijke en seksuele selectie. Met behulp van een wiskundig model toonden ze aan, dat natuurlijke selectie bij de vrouwjes van een diersoort een voorkeur laat evolueren voor de mannetjes die door hun gedrag of uiterlijk het duidelijkst laten zien dat ze zich aan nieuwe lokale omstandigheden hebben aangepast. Zo gauw dit proces van seksuele selectie van de grond komt, versterkt het de natuurlijke selectie. Zo ontstaat uiteindelijk een nieuw ecotype, dat zo ver van zijn voorvader afstaat dat kruisen niet meer mogelijk is.

Deze wederzijdse versterking staat, aldus de onderzoekers, in schril contrast met het gebruikelijke, van Darwin afkomstige idee dat seksuele selectie het proces van natuurlijke selectie zou tegenwerken. Aanpassing aan de omgeving blijkt niet alleen de drijfveer achter de evolutie binnen een soort, maar jaagt ook de macro-evolutie – het ontstaan van aparte takken aan de stamboom van het biologisch leven – aan. De onderzoekers kondigen in het artikel aan dat ze hun ideeën op korte termijn willen gaan testen in kruisbekvinken, stekelbaarsjes en andere diersoorten waarmee biologen onderzoek verrichten naar de relatie tussen paarvorming en aanpassing aan de omgeving.

Noot voor de pers

Meer informatie: prof.dr. F.J. Weissing, tel.: 050-363 4615/2131, e-mail: f.j.weissing@rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:29
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.