Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Aannames belangrijker dan echte kennis bij besluit tot internationalisering

29 september 2009

Als het gaat om internationaliseringsbeslissingen, kiezen bedrijven eerder voor landen die ze dénken te kennen (veronderstelde bekendheid), dan voor landen die ze daadwerkelijk kennen en veel overeenkomsten hebben met het thuisland. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Jasper Hotho.

Een algemene aanname in internationaal bedrijfskundig onderzoek is dat ondernemingen geneigd zijn landen te vermijden die in politiek, cultureel en sociaal-economisch opzicht verschillen van het thuisland, en dat kennis van plaatselijke omgevingsfactoren de belangrijkste motivatie vormt voor internationalisatiebeslissingen.

Jasper Hotho legt in zijn proefschrift uit dat hiermee de belangrijke rol over het hoofd wordt gezien die binnen de menselijke besluitvorming is weggelegd voor veronderstellingen, aannames en percepties. Hij ontwikkelt een alternatieve verklaring voor internationalisatiebeslissingen en internationalisatieprocessen door te wijzen op de onzekerheidsreducerende rol van veronderstelde bekendheid (perceived familiarity). Hotho stelt dat ondernemingen niet zozeer een voorkeur hebben voor landen die relatief veel overeenkomsten vertonen met het thuisland, maar veel meer voor landen die als relatief bekend worden beschouwd, en dat de betrokkenheid van ondernemingen in een buitenlandse markt samenhangt met de veronderstelde mate van bekendheid met de vestigingscontext en niet zozeer met daadwerkelijke kennis van plaatselijke omgevingsfactoren.

Hij onderzocht zijn stelling op zowel kwantitatieve als kwalitatieve wijze, door middel van de analyse van buitenlandse investeringspatronen en een casestudie naar het internationalisatieproces van een groot Duits dagbladconcern. De onderzoeksresultaten steunen zijn hypothese over het belang van de mate van veronderstelde bekendheid op internationalisatiebeslissingen, en betwisten het sterke belang dat gehecht wordt aan verschillen tussen landen en daadwerkelijke kennis van plaatselijke omgevingsfactoren.

Curriculum vitae
Jasper Hotho (Warnsveld, 1981) studeerde bedrijfskunde in Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de afdeling International Business and Management van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Hij promoveert op 8 oktober (14.45u) bij prof.dr. A.M. Sorge en prof.dr. H. van Ees. De titel van het proefschrift is: Internationalization decisions: the effects of country differences and familiarity perceptions. Hotho werkt nu als assistant professor aan de Copenhagen Business School in Denemarken.

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:53
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 april 2018

  Dr. Nancy Kamp-Roelands RA MA van EY nieuwe hoogleraar Accountancy

  Kamp-Roelands beschikt over de unieke combinatie van ervaring met grote (multinationale) ondernemingen, (inter)nationale standaardisering (verslaggeving en controle), academisch onderzoek en een groot netwerk in organisaties op het gebied van duurzame...

 • 12 april 2018

  Two new round tables at 41st International IAEE Energy conference

  The round tables during the 41st International IAEE Energy conference offer a unique opportunity for academics, policy makers, consultants and representatives from energy business to meet and discuss various relevant energy related topics. Lees meer...

 • 10 april 2018

  Campagne energieonderwijs van start: Choose wisely, follow energy

  Deze week lanceren Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de New Energy Coalition (NEC) een gezamenlijke wervingscampagne voor energiestudenten. De campagne wijst studenten op de al aanwezige studieroutes op het gebied van energie...