Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Aannames belangrijker dan echte kennis bij besluit tot internationalisering

29 september 2009

Als het gaat om internationaliseringsbeslissingen, kiezen bedrijven eerder voor landen die ze dénken te kennen (veronderstelde bekendheid), dan voor landen die ze daadwerkelijk kennen en veel overeenkomsten hebben met het thuisland. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Jasper Hotho.

Een algemene aanname in internationaal bedrijfskundig onderzoek is dat ondernemingen geneigd zijn landen te vermijden die in politiek, cultureel en sociaal-economisch opzicht verschillen van het thuisland, en dat kennis van plaatselijke omgevingsfactoren de belangrijkste motivatie vormt voor internationalisatiebeslissingen.

Jasper Hotho legt in zijn proefschrift uit dat hiermee de belangrijke rol over het hoofd wordt gezien die binnen de menselijke besluitvorming is weggelegd voor veronderstellingen, aannames en percepties. Hij ontwikkelt een alternatieve verklaring voor internationalisatiebeslissingen en internationalisatieprocessen door te wijzen op de onzekerheidsreducerende rol van veronderstelde bekendheid (perceived familiarity). Hotho stelt dat ondernemingen niet zozeer een voorkeur hebben voor landen die relatief veel overeenkomsten vertonen met het thuisland, maar veel meer voor landen die als relatief bekend worden beschouwd, en dat de betrokkenheid van ondernemingen in een buitenlandse markt samenhangt met de veronderstelde mate van bekendheid met de vestigingscontext en niet zozeer met daadwerkelijke kennis van plaatselijke omgevingsfactoren.

Hij onderzocht zijn stelling op zowel kwantitatieve als kwalitatieve wijze, door middel van de analyse van buitenlandse investeringspatronen en een casestudie naar het internationalisatieproces van een groot Duits dagbladconcern. De onderzoeksresultaten steunen zijn hypothese over het belang van de mate van veronderstelde bekendheid op internationalisatiebeslissingen, en betwisten het sterke belang dat gehecht wordt aan verschillen tussen landen en daadwerkelijke kennis van plaatselijke omgevingsfactoren.

Curriculum vitae
Jasper Hotho (Warnsveld, 1981) studeerde bedrijfskunde in Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de afdeling International Business and Management van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Hij promoveert op 8 oktober (14.45u) bij prof.dr. A.M. Sorge en prof.dr. H. van Ees. De titel van het proefschrift is: Internationalization decisions: the effects of country differences and familiarity perceptions. Hotho werkt nu als assistant professor aan de Copenhagen Business School in Denemarken.

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:53
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 21 januari 2019

  Change | Oratie Nancy Kamp-Roelands op 22 januari

  Door grote uitdagingen op het gebied van milieu, maatschappij, economie en technologie veranderen onze omgeving snel. Ook de rol van het bedrijfsleven in de samenleving verandert. Het idee dat een meer waardengedreven bedrijfsmodel voor meerdere stakeholders...

 • 16 januari 2019

  Een bonuskaart voor hartpatiënten

  Zoveel mogelijk wasmiddel en ketchup verkopen is niet langer de heilige graal in marketing, stelt hoogleraar Tammo Bijmolt. Zo werkt hij mee aan een spaarprogramma dat hart- en vaatpatiënten moet stimuleren tot medicijnentrouw en gezond gedrag. ‘Onderzoek...

 • 15 januari 2019

  Resultaatgerichte aansturing in de publieke sector verhoogt motivatie én prestaties

  Het gebruik van resultaten bij de aansturing van medewerkers heeft ook in de publieke sector positieve effecten. Zogenoemde resultatenaansturing verhoogt de extrinsieke motivatie van medewerkers en leidt tot betere prestaties van de afdeling. Dat concluderen...