Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Model voor meer inzicht in kartels

15 september 2009

Promovendus Bastiaan Overvest deed onderzoek naar de economische theorie van kartels. Zijn proefschrift draagt bij aan het inzicht waarom het ene kartel langer bestaat dan het andere. Dit is van belang omdat de maatschappelijke impact van een kartel dat lang bestaat veel groter is dan een kartel dat slechts kort bestaat.

Er is sprake van een kartel wanneer een aantal bedrijven, expliciet of stilzwijgend, afspreekt om de prijs te verhogen of de kwaliteit te verminderen. In Nederland en veel andere landen is dit verboden. Overvest probeerde een of meer aspecten van de dynamiek van kartels beter te begrijpen door een speltheoretisch model op te stellen. Aan de hand van zo’n model kunnen vervolgens methoden worden afgeleid die bijdragen aan het uiteenvallen van kartels of zelfs de vorming ervan voorkomen. Overvests onderzoek geeft ook aanknopingspunten voor toezichthouders zoals de NMa om kartels op te sporen.

Curriculum vitae
Bastiaan M. Overvest (Leeuwarden, 1980) studeerde economie aan de RUG. Hij verrichtte zijn onderzoek bij onderzoeksschool SOM van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Hij promoveert op 24 september 2009 (14.45u) bij prof.dr. J.L. Moraga-Gonzalez. De titel van het proefschrift is: Essays on the theory of collusion. Overvest werkt nu als zaakbehandelaar bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:53
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 april 2018

  Dr. Nancy Kamp-Roelands RA MA van EY nieuwe hoogleraar Accountancy

  Kamp-Roelands beschikt over de unieke combinatie van ervaring met grote (multinationale) ondernemingen, (inter)nationale standaardisering (verslaggeving en controle), academisch onderzoek en een groot netwerk in organisaties op het gebied van duurzame...

 • 12 april 2018

  Two new round tables at 41st International IAEE Energy conference

  The round tables during the 41st International IAEE Energy conference offer a unique opportunity for academics, policy makers, consultants and representatives from energy business to meet and discuss various relevant energy related topics. Lees meer...

 • 10 april 2018

  Campagne energieonderwijs van start: Choose wisely, follow energy

  Deze week lanceren Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de New Energy Coalition (NEC) een gezamenlijke wervingscampagne voor energiestudenten. De campagne wijst studenten op de al aanwezige studieroutes op het gebied van energie...