Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Model voor meer inzicht in kartels

15 september 2009

Promovendus Bastiaan Overvest deed onderzoek naar de economische theorie van kartels. Zijn proefschrift draagt bij aan het inzicht waarom het ene kartel langer bestaat dan het andere. Dit is van belang omdat de maatschappelijke impact van een kartel dat lang bestaat veel groter is dan een kartel dat slechts kort bestaat.

Er is sprake van een kartel wanneer een aantal bedrijven, expliciet of stilzwijgend, afspreekt om de prijs te verhogen of de kwaliteit te verminderen. In Nederland en veel andere landen is dit verboden. Overvest probeerde een of meer aspecten van de dynamiek van kartels beter te begrijpen door een speltheoretisch model op te stellen. Aan de hand van zo’n model kunnen vervolgens methoden worden afgeleid die bijdragen aan het uiteenvallen van kartels of zelfs de vorming ervan voorkomen. Overvests onderzoek geeft ook aanknopingspunten voor toezichthouders zoals de NMa om kartels op te sporen.

Curriculum vitae
Bastiaan M. Overvest (Leeuwarden, 1980) studeerde economie aan de RUG. Hij verrichtte zijn onderzoek bij onderzoeksschool SOM van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Hij promoveert op 24 september 2009 (14.45u) bij prof.dr. J.L. Moraga-Gonzalez. De titel van het proefschrift is: Essays on the theory of collusion. Overvest werkt nu als zaakbehandelaar bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:53

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Als online consument switcht van smartphone naar pc is de aankoop nabij

  De smartphone speelt een niet te onderschatten rol bij ons online shoppen. Veel consumenten beginnen hun zoektocht op een telefoon of tablet, raken overtuigd van een product en stappen daarna over naar een minder mobiel apparaat (zoals pc of laptop)...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...