Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Proefschrift: Nieuw model voor planningsproblemen

04 april 2009

Marloes Cremers heeft in haar proefschrift een nieuw type model ontwikkeld voor een specifieke klasse van planningsproblemen op het gebied van routering en roostering. Gezien de complexiteit van dit soort problemen zijn geavanceerde probleemspecifieke heuristieken nodig om oplossingen van goede kwaliteit te krijgen. Hierbij dient een afweging gemaakt te worden tussen de mate van detaillering en acceptabele rekentijd.

Cremers bestudeerde twee planningsproblemen op het gebied van routering en roostering met behulp van wiskundige modellen en (numerieke) optimalisatie. Ten eerste een planningsprobleem voor een taxibedrijf voor het vervoer van zieken en gehandicapten waarbij ritten - deels al bekend, deels onzeker - al dan niet worden uitbesteed. Ten tweede een vergelijkbaar planningsprobleem voor een woningcorporatie waarbij bekende projecten en toekomstige spoedklussen moeten worden uitbesteed dan wel toegewezen aan eigen monteurs.

Kenmerkend voor beide problemen is dat er enerzijds nu planningsbeslissingen moeten worden genomen over de bekende serviceverzoeken (ritten/projecten) terwijl slechts probabilistische informatie over de relevante planningsperiode beschikbaar is, en er anderzijds gedurende de planningsperiode direct (online) gereageerd moet worden op binnenkomende serviceverzoeken. Cremers ontwikkelde een nieuw type model dat ideeën uit de onderzoeksgebieden stochastische programmering en online optimalisatie verenigt. Het model omvat twee stadia. In het eerste stadium worden de planningsbeslissingen gemodelleerd, in het tweede stadium de online beslissingen betreffende de binnenkomende serviceverzoeken. Hierbij zijn de verwachte toekomstige kosten van het tweede stadium bevat in de doelstellingsfunctie van het eerste stadium. Gezien de complexiteit van dit type problemen is gekozen voor een heuristische aanpak. Voor de deelproblemen zijn geavanceerde heuristieken ontwikkeld, waarbij de online problemen in het tweede stadium zijn geanalyseerd met behulp van simulatie. Voor het bepalen van goede eerste-stadium oplossingen is gebruik gemaakt van een genetisch algoritme.

Curriculum vitae

Marloes Cremers (Eindhoven, 1979) studeerde econometrie en operations research in Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek bij onderzoeksschool SOM van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Ze promoveert op 9 april (14.45 uur) bij prof.dr. M.H. van der Vlerk en prof.dr. W.K. Klein Haneveld. De titel van het proefschrift is: Dynamic and stochastic planning problems with online decision making. A novel class of models.

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:53
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 21 januari 2019

  Change | Oratie Nancy Kamp-Roelands op 22 januari

  Door grote uitdagingen op het gebied van milieu, maatschappij, economie en technologie veranderen onze omgeving snel. Ook de rol van het bedrijfsleven in de samenleving verandert. Het idee dat een meer waardengedreven bedrijfsmodel voor meerdere stakeholders...

 • 16 januari 2019

  Een bonuskaart voor hartpatiënten

  Zoveel mogelijk wasmiddel en ketchup verkopen is niet langer de heilige graal in marketing, stelt hoogleraar Tammo Bijmolt. Zo werkt hij mee aan een spaarprogramma dat hart- en vaatpatiënten moet stimuleren tot medicijnentrouw en gezond gedrag. ‘Onderzoek...

 • 15 januari 2019

  Resultaatgerichte aansturing in de publieke sector verhoogt motivatie én prestaties

  Het gebruik van resultaten bij de aansturing van medewerkers heeft ook in de publieke sector positieve effecten. Zogenoemde resultatenaansturing verhoogt de extrinsieke motivatie van medewerkers en leidt tot betere prestaties van de afdeling. Dat concluderen...