Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Samenwerking NOM en FEB RUG in internationaal Leanproject

31 maart 2009

Siem Jansen van de NOM en Sibrand Poppema van de RUG hebben vorige week de contracten getekend waarmee beide instellingen gaan samenwerken in het Europese project European Regions for Innovative Productivity (kortweg ERIP). In dit project wordt samen met andere regio’s in Engeland, Duitsland, België, Noorwegen en Zweden een zogenaamde Lean Change Methodology ontwikkeld om verbeteringen binnen productieprocessen van MKB bedrijven te realiseren. Deze methodologie wordt ontwikkeld op basis van 'best practices' in de deelnemende regio’s.

Met het drie jaar durende project willen de samenwerkende organisaties een lean aanpak ontwikkelen en testen om significante productiviteitsverbeteringen te realiseren bij met name MKB bedrijven tot 150 werknemers. Het MKB in Noord-Nederland kan hier de vruchten van plukken.

NOM
De NOM en de RUG zullen in het programma nauw met elkaar samenwerken en ieder een eigen rol hebben: de NOM organiseert het programma en zorgt voor de toepassing bij het noordelijke bedrijfsleven. Hiervoor zullen aanvullende programma’s worden ontwikkeld. De gereedschappen en technisch bedrijfskundige methoden die in de deelnemende regio’s worden gebruikt (denk aan principes van lean production, productielogistiek en onderhoudsmanagement) zullen ook hier worden toegepast. “Met de gezamenlijke transnationale activiteit van dit project ontwikkelen we een waardevolle en bruikbare Lean Change Methodology voor MKB bedrijven die momenteel niet bestaat en die toepasbaar is bij bedrijven in de partnerregio’s en daarbuiten”, aldus Folkert van der Meulen, projectmanager Ontwikkeling & Innovatie van de NOM. “Met het project ontstaat een sterk en invloedrijk Europees partnership, waarin naast kennisinstellingen en ontwikkelingsmaatschappijen ook MKB en grote bedrijven actief participeren.”
 
Faculteit Economie en Bedrijfskunde
Namens de RUG doet de Faculteit Economie en Bedrijfskunde mee in het ERIP programma. De rol van de RUG is het doen van onderzoek naar het gebruik van dergelijke methoden, de evaluatie van de in dit project gebruikte methoden en het verder ontwikkelen van de methoden voor het MKB. Warse Klingenberg, projectleider voor dit onderzoek namens de RUG: “Ook MKB bedrijven zijn op zoek naar optimalisatie van het productieproces, maar de bekende lean methoden zijn meer toegespitst op grotere bedrijven.” In dit project staat de ervaring die ONE NorthEast (de regionale ontwikkelingsmaatschappij in Noordoost Engeland) de afgelopen jaren heeft opgedaan bij de uitvoering van haar majeure leanproject centraal. Daarin is de kennis en ervaring van o.a. Nissan Sunderland ontsloten voor het regionale bedrijfsleven. Klingenberg: “Koppeling met kennis, expertise en ervaring van de partners gevestigd rondom het Noordzeegebied van Europa zal een aanpak opleveren die onze regio kan helpen om de concurrentiepositie ten opzichte van lage lonen landen te versterken.”

In totaal heeft het programma 9 partners, waaronder instanties uit Duitsland, Denemarken, Zweden, Engeland en België. Onderzoekspartners naast de RuG zijn o.a. de University of Newcastle, de Universiteit Gent en twee kennisinstellingen in Zweden en Noorwegen. De NOM is de Nederlandse partner in ERIP, dat gefinancierd wordt uit o.a. de Interreg regeling, een bijdrage van het ministerie van Economische Zaken en van de NOM zelf. RUG FEB is de onderzoekspartner van de NOM in het project. Naast de NOM en RUG zullen een aantal noordelijke bedrijven met veel ervaring in leanimplementaties gevraagd worden om hun expertise in te brengen. Hiermee ontstaat een mooie combinatie van praktische ervaring en kennis op het gebied van productiviteitsverbetering, waar noordelijke bedrijven hun voordeel mee kunnen doen.

 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
N.V. NOM, Folkert van der Meulen: (050) 521 44 94 
RUG, Warse Klingenberg, telefoon (050) 363 74 91

Laatst gewijzigd:31 januari 2018 11:53
printView this page in: English

Meer nieuws